Investicije
4

Turci kupili Kontejnerski terminal u Luci Bar za osam miliona eura

SRNA
Turska kompanija Global Ports kupila je 62,09 posto akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta u Luci Bar za 8,08 miliona eura.

Crnogorska Tenderska komisija za privatizaciju prihvatila je ugovor o kupoprodaji akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta koji će biti zaključen sa Global Portsom.

Prijedlog ugovora usaglašen je nakon uspješnih pregovora sa turskim ponuđačem, pri čemu je povećana prvobitno ponuđena cijena od 7,1 milion evra, saopštila je Tenderska komisija.

Global Ports preuzeo je obavezu da u roku od tri godine realizuje investicije u restrukturisanje kontejnerskog terminala, vrijedne 13,5 miliona eura.

"Turska kompanija realizovat će i dodatni investicioni program u periodu od pet godina nakon faze restrukturisanja, vrijedan 7,6 miliona eura", navode u Tenderskoj komisiji.

Prijedlog ugovora predviđa i obavezu Global Portsa da sprovede socijalni program, kao što je predviđeno kolektivnim ugovorom.

Turska kompanija za realizaciju socijalnog i programa podrške zaposlenima treba da obezbijedi 6,5 miliona eura.

Prijedlog ugovora predviđa i pravo prodavca da, kao ugovornu kaznu, zadrži 100 posto iznosa kupoprodajne cijene u slučaju da se u potpunosti ne realizuje investicioni program, na način definisan ponudom.

Predviđen je i automatski raskid ugovora o kupoprodaji i koncesiji ukoliko dođe do kršenja obaveza.