96,5 miliona KM
895

Svečano otvorena nova cesta Stolac - Neum: Do mora od danas brže i sigurnije

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Svečanim presjecanjem crvene vrpce zvanično je puštena u saobraćaj dionica magistralne ceste M-17.3 Stolac - Neum dužine 36,5 kilometara, a čija je izgradnja koštala 96,5 miliona KM.
Na današnjem događaju na petlji Babin Do na dijelu dionice novootvorene ceste Stolac - Neum prisustvovali su brojni zvaničnici, a među njima i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, lider HDZ-a Dragan Čović, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto, ministrica finansija Jelka Miličević, načelnik Neuma Dragan Jurković, načelnik Stoca Stjepan Bošković, direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić i ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić.

Načelnici Bošković i Jurković su kazali da je izgradnjom ove ceste Neum povezan sa unutrašnjosti države Bosne i Hercegovine, a da Stolac svoju priliku vidi u tome da postaje centar puteva u vezi sa hrvatskom obalom kao i bh. izlazom na more.

"Godinama smo bili izolirani i nismo imali adekvatnu komunikaciju s unutrašnjosti BiH. S ovakvom cestom ćemo imati više gostiju, sezona će nam trajati duže, a bitno nam je i u privrednom smislu jer planiramo gradnju dvije poslovne zone", kazao je Jurković.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da se ova cesta sanja već stotinu godinu.

"Integrirali smo Neum našoj državi jer smo ranije išli kroz Republiku Hrvatsku. Mi podupiremo i turizam u BiH kroz vaučere, a sada imate i cestu te u Neum možete doći i bez pasoša. Intenzivno gradimo i postigli smo nešto što su sanjale generacije i ostavljamo u amanet budućim generacijama. Cijela Federacija BiH je veliko gradilište, ne samo kada je u pitanju Koridor 5C, već i u Unsko-sanskom i na jugozapadu, svugdje imamo gradilišta", kazao je Novalić.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić je kazao da je ovo generacijski projekt od velikog značaja za žitelje Stoca i Neuma.

"Čuli ste da je ovaj put zadnji put radila Austrougarska prije 120 godina, a ova Vlada u ovom sazivu je napravila projekt, isfinansirala i došli smo do svečanog trenutka. Ovo je generacijski poduhvat koji znači žiteljima Neuma i Stoca te svima koji će koristiti ovaj put. Toliko, ne želimo se reklamirati više već želimo raditi", kazao je Lasić.

Nakon obraćanja prisutnima uslijedilo je svečano otvorenje dionice koja je od danas i zvanično na raspolaganju građanima BiH i turistima.