Tunel kroz Trebević
0

Studiju izvodljivosti tunelskog povezivanja Istočnog Sarajeva i Pala radit će Kinezi

M. P.
Potpisan memorandum o saradnji
Potpisan memorandum o saradnji
Povezivanje Istočnog Sarajeva i Pala tunelom sve je izglednije. Pokazuje to i saradnja koju je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić dogovorio s predstavnicima kineske kompanije Synohydro.

Naime, Ćosić je s ovom kompanijom potpisao memorandum o saradnji na realizaciji budućeg tunelskog povezivanja općina u sastavu grada Istočno Sarajevo, a ovaj memorandum podrazumijeva nastavak saradnje na realizaciji projekta tunelskog povezivanja, što bi u potpunosti saobraćajno uvezalo grad Istočno Sarajevo.

"Memorandum nas obavezuje da kao Gradska uprava finansiramo izradu predstudije izvodljivosti za ovaj projekt, za šta smo već našli partnere u okviru Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta za saobraćaj", rekao je Ćosić te dodao da će sve procedure u vezi s obavljanjem ovog posla biti završene u narednim danima.

Ćosić je naglasio da su se kineski partneri obavezali da će izraditi studiju izvodljivosti za ovaj projekt, nakon izrade predstudije koja bi trebalo da bude završena u periodu od dva mjeseca.

"Ukoliko se predstudijom i studijom pokažu finansijska, odnosno, investiciona opravdanost, sigurni smo da ćemo naći model za realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta", kazao je Ćosić te naglasio da je riječ o historijskom projektu za Istočno Sarajevo.

Podsjetimo da je Ćosić krajem prošle godine za Klix.ba kazao kako ideja o povezivanju Istočnog Sarajeva s Palama tunelskom linijom kroz Trebević postoji već duži vremenski period, ali kako je ta priča aktuelizirana početkom 2021. godine, kada je ona prezentovana Vladi Republike Srpske.

Kazao je i kako je riječ o višegodišnjem projektu te da bi za izgradnju tunela, kada bi ona počela, trebalo od tri do pet godina. Prema njegovim tadašnjim procjenama, projekt bi mogao koštati između 150 i 200 miliona KM.

Vezani članci