Na pet hiljada kvadrata
58

Široki Brijeg gradi prvi reciklažni centar u zapadnoj Hercegovini, vrijedan više od milion KM

G. Š.
U toku prve faze radova (Foto: G. Š./Klix.ba)
Široki Brijeg gradi prvi reciklažni centra s pretovarnom stanicom u Zapadnohercegovačkom kantonu na pet hiljada kvadratnih metara. Investicijska vrijednost ekološkog projekta je preko milion KM, a očekuje se da početkom 2026. godine počne s radom.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Čistoća d.o.o. Široki Brijeg Zoran Slišković, koji je nosilac ovog projekta za Klix.ba ističe da je izgradnja ekološkog kompleksa od iznimnog značaja, ne samo za Široki Brijeg, nego čitavu zapadnu Hercegovinu.

"Investicijska vrijednost projekta je 1.166 313 KM, a njegova stvarna vrijednost je višestruka, jer se radi o prvom reciklažnom centru u ovom podneblju, a kapaciteti će zadovoljavati potrebe, ne samo Širokog Brijega, nego svih općina Zapadnohercegovačkog kantona i šireg okruženja", rekao nam je Slišković.

Kako nam je objasnio, cijela priča je krenula prije više godina, te je za izgradnju reciklažnog centra koji se gradi u industrijskoj zoni Trn u Širokom Brijegu, još 2018. godine izrađena investicijsko -tehnička dokumentacija i prva faza radova je završena 202. godine, a uskoro slijedi i druga faza.

"U prvoj fazi radova, nakon što je ishodovana građevinska dozvola, urađeni su pripremni zemljani radovi na površini od pet hiljada kvadratnih metara. Postavljeni su betonski zid, metalno-čelična ograda, rasvjetna tijela, te posađeno zelenilo uz ogradu zida i dovedena voda, a u funkciju je stavljen i sistem za zalijevanje zelenila", kazao je Slišković.

Prva faza, kako ističe, tada je koštala ukupno 147.420 KM, a za drugu fazu koja treba uskoro početi, Fond za zaštitu okoliša FBiH je osigurao 200 hiljada KM, te se uskoro očekuje potpisivanje ugovora za početak realizacije.

Kompletna vrijednost radova na implementaciji druge faze, po njegovim riječima je 377.146 KM, te će ostatak sredstva od 177.146 KM financirati Grad Široki Brijeg koji je i osnivač.

"Druga faza podrazumijeva izgradnju glavne hale na 383 metra kvadratna, koja će služiti za prihvat kamiona s već selektovanim otpadom, koji će ići na traku i uz eventualno izdvajanje se vaditi iz hale pod nadstrešnice, te imati na kraju svoju tržišnu vrijednost kao reciklažna sirovina", pojasnio je naš sagovornik.

Treća faza koja je ključna i finalna obuhvata opremanje reciklažnog centra i podrazumijeva postavljanje reciklažnih traka i kontejnera, te izgradnju upravnog prostora i nadstrešnica za reciklirane proizvode.

Rok završetka druge faze, nakon što se potpiše ugovor o realizaciji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH, te odabiru izvođač radova i nadzora, je 12 mjeseci, dok se uz podršku viših nivoa vlasti i evropskih fondova završetak treće faze i konačno otvaranje centra očekuje početkom 2026 godine.

"Najmanje o nama zavisi, a cilj nam je da reciklažni centara profunkcioniše početkom 2026 godine, jer je zaista od ogromnog značaja i da se konačno stvore uslovi za smanjenje količine komunalnog otpada koji završava na deponijama. Vjerujem da će projekat podržati viši novi vlasti u BiH, kao i Evropska Unije koja se zalaže i kroz svoje fondove podržava ovakve projekte u našoj zemlji", zaključio je Sliškovi u razgovoru za naš portal.