Investicije
7

Sedam donatorskih projekata Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

Sponzorirani članak
U sklopu donatorskih aktivnosti povodom Međunarodnog dana štednje Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. uručila je 7 donacija ukupne vrijednosti 21.700 KM uz dodatnu donaciju 5 rabljenih računala.

Krovna tema je obrazovanje pa su tako donacije uručene školama i institucijama koje u službi građana njeguju kulturno nasljeđe.Svaka od realiziranih donacija imala je za cilj da promovira samu ustanovu kojoj je donacija uručena

Digitalizacija Sarajevske hagade

U svrhu digitalizacije Sarajevske hagade koja se čuva u Zemaljskom muzeju, a koji je donedavno bio zatvoren, osigurano je 5.000 KM. Donacija je realizirana u suradnji sa Udruženjem "Akcija" koje je ove godine uspješno provelo građansku inicijativu Ja Sam Muzej. Upravo je akcija Ja Sam Muzej bila pokretač i učvrstila Hypo tim u odluci da jednu od donacija usmjeri u Zemaljski muzej – jednu od najvažnijih ako ne i najvažniju kulturnu ustanovu u BiH.

Značaj ove donacije je utoliko veći jer je digitaliziranje Sarajevske hagade prvi, važan i logičan korak u novoj strategiji predstavljanja predmeta iz zbirki Zemaljskog muzeja BiH. Nova strategija ima za cilj da se najvrjedniji muzejski eksponati bolje i detaljnije, nego što je to do sada bio slučaj, približe široj publici i kulturnoj javnosti, a hagada je na samom vrhu tog popisa. Digitaliziranje tog srednjovjekovnog iluminiranog kodeksa je preduvjet za njegovo ponovno štampanje, izradu različitih publikacija i suvenira, kao i bolje predstavljanje unutar samog Muzeja, putem novih medija.

Računalna oprema za Narodnu knjižnicu HNŽ/K

Narodnoj knjižnici HNK/Ž u Mostaru donirana su 2 računala i laptop u vrijednosti 3.430 KM. Prema riječima ravnateljice knjižnice, donacija informatičke opreme će uveliko povećati kvalitetu usluge prema građanima. Računala su sada dio čitaonice i korisnicima su na usluzi, a oprema omogućuje realizaciju dodatnih aktivnosti, kao što su tečaj informatike za starije građane koji je već u tijeku.

Dvije donacije za obnovu knjižnog fonda osnovnih škola

Donacije u ukupnoj vrijednosti 7.000 KM uručene su O.Š. „Jala“ Tuzla i OŠ Ruđera Boškovića Grude.
Kroz projekt "Knjiga je trezor znanja", koji je kroz donaciju podržala Hypo banka, O.Š. "Jala" Tuzla je obogatila fond svoje biblioteke za 406 knjiga ( 24 naslova školske lektire, 4 stručne knjige iz pedagogije te edukativne slikovnice za niže razrede). Svi naslovi su odabrani u suradnji sa školom i prema potrebama koje je škola navela kroz svoj projekt.

Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude već nekoliko godina aktivno sudjeluje u projektu "Poduzetna škola". Škola je ove godine zajedno sa učenicima osmislila niz aktivnosti koje su kao krajnji rezultat imale izdavanje školske kuharice i pjesmarice. Sadržaj knjige su tradicionalni recepti i tradicionalne pjesme otrgnute od zaborava kroz ovu publikaciju, a sredstva od prodaje namijenjena su za obnovu knjižnog fonda školske biblioteke. Novčanom donacijom u vrijednosti 2.000 KM Hypo je podržao nastojanja škole da obogati izbor lektira. Nije na odmet spomenuti i to da je škola u Grudama jedna od dvije osnovne škole u BiH rade po DSD – programu njemačke jezične diplome koja predstavlja pismenu potvrdu poznavanja njemačkog jezika.

Računalna oprema za OŠ "Umihana Čuvidina" Sarajevo

U sklopu donatorskih aktivnosti, oprema u vrijednosti 4.000 KM donirana je ovoj školi. Školi su kroz donaciju osigurana 2 računara, laptop i projektor.

Nalazi se u sarajevskoj općini Novi Grad i spada u red većih škola u Sarajevu. Škola broji 80 zaposlenika, od kojih je 60 nastavnika, a pohađa ju 941 učenik raspoređen u 39 odjeljenja. Jedan od problema škole je prostor pa tako škola radi u tri smjene, a nastava se odvija od 8:00 do 19:00h. Ipak, ova škola je jedna od prvih koja ima svoju himnu i zastavu škole i po tome je prepoznatljiva, a djeca koja ju pohađaju na međuškolskim natjecanjima tradicionalno su u samom vrhu po rezultatima – posebno u sportskim aktivnostima.

Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama Prve osnovne škole u Konjicu

LCD TV doniran je Prvoj osnovnoj školi u Konjicu za potrebe opremanja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama. Škola je institucionalno rad sa djecom organizirala kroz 4 grupe u skladu sa njihovim mogućnostima. Roditeljima i djeci je, uz nastavnike, na raspolaganju stručni kadar unutar škole te tako, logoped, defektolog, dva psihologa, pedagog i socijalni radnik svojim stručnim znanjima doprinose postizanju maksimalnih rezultata, opet u skladu sa mogućnostima svakog djeteta pojedinačno. Ova škola je stručnim kadrom na raspolaganju i drugim školama sa teritorije općine Konjic, a rade i u partnerstvu sa udruženjem roditelja djece sa posebnim potrebama. Općina, kao osnivač škole, daje tehničku podršku, a stručni kadar se financira putem Ministarstva obrazovanja HNK/Ž.

Podrška radu Škole fudbala Respekt

Novčana donacija 1.500 KM usmjerena je za podršku u radu Škole fudbala "Respekt". Misija "Respekta" je da kroz profesionalno osmišljen program sportske edukacije pozitivno oblikuje zdrav psiho-fizički razvoj, vaspitanje, sigurnost i samopouzdanje svakog polaznika škole. Kako bi potvrdila tezu da fudbal, kao najpopularniji sport, ima humanu dimenziju i veoma važnu ulogu u zdravom odrastanju i vaspitanju mladih a u skladu sa sloganom "FUDBAL ZA SVE", Škola fudbala Škola Fudbala Respekt besplatno otvara vrata djeci bez ijednog vida diskriminacije.

Kroz cijeli ovaj tjedan, a posebno danas, dan uoči Međunarodnog dana štednje predstavnici Hypo banke su kroz poslovnu mrežu organizirali edukativna i zabavna druženja sa djecom vrtićke uzrasti i nižih razreda osnovnih škola. Cilj je na zabavan način, kroz druženje i igru, promovirati vrijednosti štednje.

Osim toga, za sutra su zakazane posjete porodilištima u gradovima u kojima banka posluje.Već tradicionalno, bebe koje se rode 31. 10. – na Dan štednje – dobit će od banke na dar svoje prve štedne knjižice sa položenim iznosom od 50 KM kao simbol dobrog početka.