{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sedam donatorskih projekata Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

S
30.10.2015. u 13:56
7
6
Sedam donatorskih projekata Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.
7
U sklopu donatorskih aktivnosti povodom Međunarodnog dana štednje Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. uručila je 7 donacija ukupne vrijednosti 21.700 KM uz dodatnu donaciju 5 rabljenih računala.
Krovna tema je obrazovanje pa su tako donacije uručene školama i institucijama koje u službi građana njeguju kulturno nasljeđe.Svaka od realiziranih donacija imala je za cilj da promovira samu ustanovu kojoj je donacija uručena

Digitalizacija Sarajevske hagade

U svrhu digitalizacije Sarajevske hagade koja se čuva u Zemaljskom muzeju, a koji je donedavno bio zatvoren, osigurano je 5.000 KM. Donacija je realizirana u suradnji sa Udruženjem "Akcija" koje je ove godine uspješno provelo građansku inicijativu Ja Sam Muzej. Upravo je akcija Ja Sam Muzej bila pokretač i učvrstila Hypo tim u odluci da jednu od donacija usmjeri u Zemaljski muzej – jednu od najvažnijih ako ne i najvažniju kulturnu ustanovu u BiH.

Značaj ove donacije je utoliko veći jer je digitaliziranje Sarajevske hagade prvi, važan i logičan korak u novoj strategiji predstavljanja predmeta iz zbirki Zemaljskog muzeja BiH.
Nova strategija ima za cilj da se najvrjedniji muzejski eksponati bolje i detaljnije, nego što je to do sada bio slučaj, približe široj publici i kulturnoj javnosti, a hagada je na samom vrhu tog popisa. Digitaliziranje tog srednjovjekovnog iluminiranog kodeksa je preduvjet za njegovo ponovno štampanje, izradu različitih publikacija i suvenira, kao i bolje predstavljanje unutar samog Muzeja, putem novih medija.

Računalna oprema za Narodnu knjižnicu HNŽ/K

Narodnoj knjižnici HNK/Ž u Mostaru donirana su 2 računala i laptop u vrijednosti 3.430 KM. Prema riječima ravnateljice knjižnice, donacija informatičke opreme će uveliko povećati kvalitetu usluge prema građanima. Računala su sada dio čitaonice i korisnicima su na usluzi, a oprema omogućuje realizaciju dodatnih aktivnosti, kao što su tečaj informatike za starije građane koji je već u tijeku.

Dvije donacije za obnovu knjižnog fonda osnovnih škola

Donacije u ukupnoj vrijednosti 7.000 KM uručene su O.Š. „Jala“ Tuzla i OŠ Ruđera Boškovića Grude.
Kroz projekt "Knjiga je trezor znanja", koji je kroz donaciju podržala Hypo banka, O.Š. "Jala" Tuzla je obogatila fond svoje biblioteke za 406 knjiga ( 24 naslova školske lektire, 4 stručne knjige iz pedagogije te edukativne slikovnice za niže razrede). Svi naslovi su odabrani u suradnji sa školom i prema potrebama koje je škola navela kroz svoj projekt.

Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude već nekoliko godina aktivno sudjeluje u projektu "Poduzetna škola". Škola je ove godine zajedno sa učenicima osmislila niz aktivnosti koje su kao krajnji rezultat imale izdavanje školske kuharice i pjesmarice. Sadržaj knjige su tradicionalni recepti i tradicionalne pjesme otrgnute od zaborava kroz ovu publikaciju, a sredstva od prodaje namijenjena su za obnovu knjižnog fonda školske biblioteke. Novčanom donacijom u vrijednosti 2.000 KM Hypo je podržao nastojanja škole da obogati izbor lektira. Nije na odmet spomenuti i to da je škola u Grudama jedna od dvije osnovne škole u BiH rade po DSD – programu njemačke jezične diplome koja predstavlja pismenu potvrdu poznavanja njemačkog jezika.

Računalna oprema za OŠ "Umihana Čuvidina" Sarajevo

U sklopu donatorskih aktivnosti, oprema u vrijednosti 4.000 KM donirana je ovoj školi. Školi su kroz donaciju osigurana 2 računara, laptop i projektor.
Nalazi se u sarajevskoj općini Novi Grad i spada u red većih škola u Sarajevu. Škola broji 80 zaposlenika, od kojih je 60 nastavnika, a pohađa ju 941 učenik raspoređen u 39 odjeljenja. Jedan od problema škole je prostor pa tako škola radi u tri smjene, a nastava se odvija od 8:00 do 19:00h. Ipak, ova škola je jedna od prvih koja ima svoju himnu i zastavu škole i po tome je prepoznatljiva, a djeca koja ju pohađaju na međuškolskim natjecanjima tradicionalno su u samom vrhu po rezultatima – posebno u sportskim aktivnostima.

Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama Prve osnovne škole u Konjicu

LCD TV doniran je Prvoj osnovnoj školi u Konjicu za potrebe opremanja dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama. Škola je institucionalno rad sa djecom organizirala kroz 4 grupe u skladu sa njihovim mogućnostima. Roditeljima i djeci je, uz nastavnike, na raspolaganju stručni kadar unutar škole te tako, logoped, defektolog, dva psihologa, pedagog i socijalni radnik svojim stručnim znanjima doprinose postizanju maksimalnih rezultata, opet u skladu sa mogućnostima svakog djeteta pojedinačno. Ova škola je stručnim kadrom na raspolaganju i drugim školama sa teritorije općine Konjic, a rade i u partnerstvu sa udruženjem roditelja djece sa posebnim potrebama. Općina, kao osnivač škole, daje tehničku podršku, a stručni kadar se financira putem Ministarstva obrazovanja HNK/Ž.

Podrška radu Škole fudbala Respekt

Novčana donacija 1.500 KM usmjerena je za podršku u radu Škole fudbala "Respekt". Misija "Respekta" je da kroz profesionalno osmišljen program sportske edukacije pozitivno oblikuje zdrav psiho-fizički razvoj, vaspitanje, sigurnost i samopouzdanje svakog polaznika škole. Kako bi potvrdila tezu da fudbal, kao najpopularniji sport, ima humanu dimenziju i veoma važnu ulogu u zdravom odrastanju i vaspitanju mladih a u skladu sa sloganom "FUDBAL ZA SVE", Škola fudbala Škola Fudbala Respekt besplatno otvara vrata djeci bez ijednog vida diskriminacije.

Kroz cijeli ovaj tjedan, a posebno danas, dan uoči Međunarodnog dana štednje predstavnici Hypo banke su kroz poslovnu mrežu organizirali edukativna i zabavna druženja sa djecom vrtićke uzrasti i nižih razreda osnovnih škola. Cilj je na zabavan način, kroz druženje i igru, promovirati vrijednosti štednje.
Osim toga, za sutra su zakazane posjete porodilištima u gradovima u kojima banka posluje.Već tradicionalno, bebe koje se rode 31. 10. – na Dan štednje – dobit će od banke na dar svoje prve štedne knjižice sa položenim iznosom od 50 KM kao simbol dobrog početka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: