Investicije
196

Sead Džafić želi "oživjeti" Livnicu čelika u Tuzli: Priliku za posao će imati svi

Piše: A. K.
Sead Džafić
Sead Džafić
Imovina Livnice čelika u Tuzli, čiji su se radnici godinama suočavali sa brojnim problemima, prije nekoliko dana dobila je svog vlasnika, aktuelnog načelnika Kalesije Seada Džafića, koji želi "oživjeti" tu tvornicu.

Na šestom usmenom javnom nadmetanju u Općinskom sudu u Tuzli imovina je za 13.910.000 KM završila u rukama kalesijskog privrednika i aktuelnog načelnika ove općine Seada Džafića.

Imovina preduzeća u stečaju smještena je na atraktivnoj lokaciji u Tuzli, na parceli od 33.751 metara kvadratnih.

Kako je za Klix.ba kazao stečajni upravnik Hajrudin Kunalić, imovina je prodana u cjelini, a sastoji se od proizvodnih hala, mašina, opreme, postrojenja, inventara, ali i zemljišta koje se nalazi izvan tvorničkog kruga.

"Na usmenom javnom nadmetanju bila su tri ponuđača, a najveća izlicitirana cijena iznosila je 13.910.000 KM", istakao je Kunalić.

Upravo ovaj iznos je ponudio kalesijski privrednik, vlasnik firme UNIS TOK Sead Džafić, koji je za Klix.ba kazao da ima cilj - oživjeti proizvodne pogone tuzlanske Livnice čelika koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili nadaleko poznati.

"Imovinu Livnice čelika u Tuzli sam kupio jer želim pokrenuti proizvodnju i uposliti ljude. U Bosni i Hercegovini trenutno nema livnice sivog liva, a potreba za tim na tržištu postoji. S obzirom da sam vlasnik jedne srodne firme odlučio sam produžiti vijek tuzlanske livnice, a dati i priliku radnicima koji su radili u njoj", istakao je Džafić za naš portal.

Pred Džafićem je ulazak u posjed i analiza stanja u kojem se nalazi Livnica čelika. Nakon toga će, nastavlja on, detaljno razraditi plan uspostave proizvodnog procesa.

"Nakon što se završe sve zakonske procedure ući ću u posjed i uvjeriti se u stanje. Nakon toga ću znati koliko će novca biti potrebno još uložiti kako bi se pokrenula proizvodnja", dodaje Džafić.

Kada je u pitanju zapošljavanje, on kaže da će svi oni koji žele raditi, a kompetentni su za ovu oblast, dobiti svoju priliku za angažman.

"Nekadašnji radnici Livnice čelika dobit će priliku za zaposlenje, a posebna pažnja bit će posvećena mladima jer mišljenja sam da ih moramo zadržati u našoj državi, kako ne bi postali zemlja staraca", naglašava Džafić.

Inače, Džafić je prije 16 godina putem privatizacije kupio firmu UNIS TOK, koju je uspio "oživjeti".

Danas ova firma broji blizu 350 zaposlenih koji rade na proizvodnji otkivaka i odbojno-vlačnih naprava, a uspješnu saradnju ostvaruje sa MAN-om, Mercedesom i Volvom.

S druge strane, kada je riječ o potraživanjima povjerilaca i radnika prema Livnici čelika u stečaju, ona iznose blizu 15 miliona konvertibilnih maraka, a većina dugovanja trebala bi biti izmirena od ranije spomenute prodaje imovine.