Dubai
0

Schumacher pod istragom zbog 'svog' nebodera

Totalsport
U februaru prošle godine Michael Schumacher (40) je 'prodao' svoje ime jednoj investicijskoj kompaniji u Dubaiju, koja je po njemu odlučila nazvati - neboder.

Za autorsko pravo dobio je pet miliona eura naknade. Tim su se poslovnim potezom u tvrtci ACI nadali privući velik dio investitora, uz pomoć kojih bi finansirali projektnu dokumentaciju, a kasnije – što je više moguće – i izgradnju "Michael Schumacher Towera".

Njemački Berliner Zeitung piše da je novac u projekt investiralo 6.000 dioničara. Do danas, međutim, projektna dokumentacija nije završena (iako je planirani završetak izgradnje bila 2010. godina), tako da investicijski fond nije stigao privrijediti niti eura.

Lokalno je državno odvjetništvo stoga pokrenulo istragu. Ispitat će radi li se milijunskoj prevari ili makar neodgovornom ponašanju sa sredstvima investitora. U istražni će postupak biti uključen i Michael Schumacher, koji će također biti ispitan.

Sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1 ovih je dana iznajmio svoju bivšu rezidenciju u Glandu, na obali Ženevskog jezera, piše švicarski mjesni dnevnik Tribune de Geneve. Kako ju agencija za nekretnine nije uspjela prodati, vila je na koncu iznajmljena nepoznatom zajmoprimcu za 19.000 eura mjesečne naknade.

Imanje posjeduje kino-dvoranu, fitnes-centar, unutrašnji bazen, staje za konje, odvojenu gostinjsku kuću, šest garaža i 750 kvadratnih metara prostora u samoj vili.

Nijemac je imanje kupio još 1998. godine. Nedavno se preselio u nešto skromniju kuću, također u Švicarskoj.