Renoviranje u toku
64

Saudijska Arabija se upustila u novi veliki projekat: Kraljevske palate pretvaraju u luksuzne hotele

V. K.
Saudijska Arabija osim što provodi niz političkih reformi, veoma aktivno radi na provođenju ekonomskih i drugih projekata koji će zemlju prikazati u nešto drugačijem svjetlu.

Jedan od takvih projekata odnosi se i na renoviranje i restauraciju nekadašnjih kraljevskih palata, uključujući i bivšu rezidenciju kralja Sauda bin Abdulaziza te i one koje su ugostile međunarodne ličnosti poput bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona te pokojne princeze Diane.

Foto: Boutique Group Company
Foto: Boutique Group Company

"Ugostiteljska kompanija u vlasništvu Javnog investicijskog fonda, Boutique Group, pretvara nekoliko palata širom Saudijske Arabije u superluksuzne hotele kao dio turističkih planova u okviru 'Vizije 2030'", navodi se.

Tri palate koje prolaze kroz proces renoviranja uključuju i Crvenu palatu te palatu Tuwaiq u Rijadu i palatu Al-Hamra u Džedi.

"Svaka od ovih nekretnina nudi jedinstveni prozor u ogromnu kulturu i naslijeđe Saudijske Arabije i raznolikost regija", rekao je direktor Boutique grupacije Mark De Cocinis.

Kada je riječ o palatama, palata Al Hamra datira iz šezdesetih godina i prvobitno je izgrađena kao kraljevska rezidencija za kralja Faisala bin Abdulaziza.

Palata Tuwaiq nalazi se u Diplomatskoj četvrti Rijada.

"Ovo je jedna od najcjenjenijih arhitektonskih znamenitosti Rijada, a dizajn uključuje elemente pustinjske tvrđave i beduinskog šatora", naglašava De Cocinis.

Foto: Boutique Group Company
Foto: Boutique Group Company

Prema De Cocinisu, Boutique Group nastoji obogatiti kulturni sektor Kraljevine, a istovremeno pridonijeti rastu turističke industrije zemlje i šire ekonomije.

Turistički sektor Saudijske Arabije doživljava značajan rast, a Kraljevina je sedam godina ranije premašila svoj cilj vizije za 2030. godinu od 100 miliona posjetilaca.

"Godinama je Saudijska Arabija poznata širom svijeta po svojoj izvanrednoj tradiciji gostoprimstva. Ovo je nešto što živi i diše u svakom kutku naše ponude i izdvaja nas od ostalih operatera u ultraluksuznom sektoru", navodi direktor.