Investicije
123

Sarajevo: Počela gradnja kružnog toka na Trgu heroja u sklopu izgradnje Južne longitudinale

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prošle sedmice je počela gradnja kružnog toka u naselju Trg heroja u sklopu izgradnje Južne longitudinale u Sarajevu, kazao je za Klix.ba načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. Kružni tok će se graditi na raskrsnici ulica Porodice Ribar i Aleja lipa, a investicija je vrijedna 290.000 KM.

Zbog izgradnje Južne longitudinale građani neće moći iz Zvorničke ulice ući na parking iza Lorisove zgrade te se zbog toga planira kružni tok na Trgu heroja, odakle će se moći prići parkingu. Načelnik ističe kako je sva potrebna papirologija prikupljena te da je potpisan sporazum s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo.

"Gradnja je počela prošle sedmice, a izvođača radova je angažirala Direkcija za puteve KS. Kružni tok će se graditi kao sufinansirani projekat Općine i Direkcije za puteve KS po principu da mi dajemo dvije, a oni jednu trećinu sredstava. Navedene ulice su dosta frekventne te se radi o neuralgičnoj raskrsnici, a kružni tok je jedino rješenje", kaže Koldžo.

Radovi ne bi trebali trajati duže od mjesec, a u sklopu projekta izgradnje kružnog toka planirano je otvaranje novog priključka (ulaza/izlaza) na parking prostor te će se uvođenjem kružnog toka u raskrsnici uveliko rasteretiti očekivani veći protok motornih vozila kroz planirani novi priključak te omogućiti brži i sigurniji protok vozila.

Kako nam je kazao direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda, planirana je i gradnja kružnih tokova u ulici Topal Osman paše, kod pekare AS, i ulicama Grbavička i Zvornička. Radovi su trenutno prolongirani zbog imovinsko-pravnih odnosa.

Općina Novo Sarajevo je sredinom 2015. godine naručila izradu projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka u naselju Trg heroja.

Prošle godine je održano više sastanaka na kojima je raspravljano o temi izgradnje dva kružna toka u naselju Pofalići. Podsjećamo, na spojevima ulica Drinska i Humska gradit će se kružni tok manjeg obima, a veći će biti na raskrsnici ulica Put života i Hamdije Čemerlića.