Do sredine 2023. godine
0

Sarajevo dobija električne punionice na više lokacija

M. P.
Sarajevo je jedan od osam evropskih gradova koji su u projektu/Ilustracija: Shutterstock
Sarajevo je jedan od osam evropskih gradova koji su u projektu/Ilustracija: Shutterstock
Elektromobilnost je nešto na čemu rade sve razvijenije zemlje svijeta, a s ciljem razvijanja ovog oblika prijevoza u Sarajevu bi trebale biti postavljene električne punionice na više lokacija.

Jedna je to od aktivnosti predviđenih transnacionalnim Iterreg ADRION projektom TRIBUTE (inTegRated and Innovative actions for sustainaBle Urban mobiliTy upgrade), kojem je cilj jačanje evropske teritorijalne saradnje u Jadransko-jonskoj regiji, fokusirajući se na moderne urbane izazove, piše Indikator.ba.

Korištenjem inovativnih metoda i alata bit će uspostavljeni integrirani akcioni planovi kako bi se podržala održiva mobilnost u osam gradova partnera na projektu: Milan (IT), Maribor (SLO), Ljubljana (SLO), Zagreb (HR), Patras (GR), Novi Sad (RS), Sarajevo (BiH) i Podgorica (CG).

Identificiranjem i uključivanjem ključnih učesnika u javnom, poduzetničkom i akademskom spektru, kao i samih građana, bit će pronađena i testirana novodizajnirana rješenja za gradsku mobilnost, kako bi se promovisale moderne navike i ponašanje putnika te potrebe pojedinih gradova.

Razlog je što se gradski prijevoz suočava s izazovima koje postavljaju nove tehnologije, kao i socioekonomske i demografske promjene te su potrebna efikasnija rješenja i usluge mobilnosti prilagođene novim načinima putovanja i potrebama građana.

Glavni cilj projekta je poboljšanje gradskog prijevoza kroz razvoj efikasnijih usluga i prilagođenih rješenja. Da bi ovo postigli, planirano je identificiranje inovativnih rješenja za mobilnost, koja promovišu javni prijevoz i aktivne načine putovanja, dok se istovremeno smanjuju individualni prijevoz i posjedovanje automobila u Jadransko-jonskoj regiji.

Projekt čija realizacija je predviđena do sredine 2023. godine ima budžet od 3.269.400 eura. Doprinos European Regional Development Funda je 2.414.000 KM, a kroz IPA II program osigurano je 364.990 KM.