Investicije
1

Sa SBF-a poručeno: Potrebno usvojiti energetsku strategiju na nivou BiH

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Predsjednik energetske grupacije "Energy Financing Team" (EFT) Vuk Hamović kazao je na panelu SBF-a kako u BiH postoje mogućnosti i prilike za investiranje, ali da bi se pravna i politička stabilnost mogla unaprijediti. Ipak on dodaje kako je i ta stabilnost na zadovoljavajućem nivou.

On je rekao kako je energetski sektor je najperspektivniji za ulaganje, ali da je tu bitno voditi računa i o okolišu ocjenjujući da je problem naći balans koji će osigurati održivi razvoj.

"Odgovor je jednostavan, mi smo dio Evrope, pitanje je samo formalno kada će BiH postati dio EU, postoje direktive", rekao je Hamović.

Dodao je da je njihovo iskustvo s kineskim investitorima i partnerima odlično te da upravo završavaju zajedničku termoelektranu u BiH.

"Svi parametri u fazi testiranja pokazuju da sve ide i iznad dogovorenih parametara i preporučujemo svima saradnju sa kineskim partnerima", rekao je Hamović.

Ističe kako kineski partneri nisu samo spremni da ponude ugovore već da su spremni razgovarati o i dioničkom učešću u tim projektima.

Pomoćnik ministra energije, industrije i rudarstva FBiH Senad Salkić kazao je kako su investicije u oblasti energetike tema koja je dobila na punom značenju na ovogidišnjem SBF-u.

Istakao je da je ovaj sektor za Vladu FBiH strateški i da se iskreno nada kako će jučer potpisani aneks ugovor o finansiranju izgradnje Bloka 7 TE Tuzla uskoro stupiti na snagu.

"Potrebno je na nivou BiH usvojiti energetsku strategiju koja će ujednačiti stavove entitetskih vlada", rekao je Hamović.