Investicije
0

Rusija među zemljama s najgorim uslovima za biznis

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija se na spisku od 121 zemlje s najpovoljnijim uslovima za slobodan promet roba i investicija našla na 109. mjestu, prema upravo objavljenom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Rejting su sastavili stručnjaci tog foruma na osnovu Indeksa globalne trgovine (The Enabling Trade Index), kojim se procjenjuje politika zemalja i analiziraju institucije za vanjsku trgovinu i infrastrukturu, objavljeno je na web stranici Gazeta.ru.

Pokazalo se da je ruska privreda zatvorenija od privreda Burkine Faso, Mauritanije, Pakistana, Kenije i Sirije, ocijenili su stručnjaci WEF-a, čija je djelatnost usmjerena na razvoj međunarodne saradnje.

Prošle godine je ovaj forum smjestio Rusiju na 103. mjesto u izvještaju o sposobnosti zemalja za međunarodnu trgovinu.

Autori izvještaja smatraju da je Rusiji "neophodno poboljšanje u svim kategorijama". Po njihovom mišljenju, rukovodioci kompanija koje učestvuju u trgovini s nepovjerenjem se odnose prema radu vlasti i sumnjaju da je vlada u stanju osigurati poštovanje zakona, što znatno otežava trgovinsku djelatnost.

Pri tome je u Rusiji najteža situacija s dostupnošću tržišta i složenim sistemom uvoznih carina, a najbolja u sektoru prometa, gdje prije svega značajnu prednost za trgovinu predstavlja razvijena željeznička i komunikacijska infrastruktura.

Na čelu spiska su dvije azijske zemlje – Singapur i Hong Kong, što govori o njihovoj otvorenosti za međunarodnu trgovinu i investicije kao važnim činiocima uspjeha strategije ekonomskog razvoja, navedeno je u izvještaju.

Slijede Švicarska, Danska, Švedska, Kanada, Norveška, Finska, Austrija i Holandija, dok su Sjedinjene Države zauzele tek 16. mjesto.

Od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza lideri su postali Moldavija na 52. mjestu, Armenija na 64. i Ukrajina na 71. Posljednje mjesto na listi zauzela je afrička zemlja Čad.

U članstvu Svjetskoga ekonomskog foruma je oko 1.000 velikih kompanija i organizacija iz različitih zemalja svijeta, uključujući Rusiju.