Razvoj turizma
0

Rostovo bi uskoro moglo postati omiljena destinacija za pripreme sportista iz cijele Evrope

Piše: Dž. Čolak
Odmaralište Rostovo panorama (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Odmaralište Rostovo panorama (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prirodne ljepote, povoljnu klimu i nadmorsku visinu Rostova, poznatog odmarališta na putu između Bugojna i Novog Travnika, uz pomoć bivšeg bugojanskog rukometaša Asima Šahmana prepoznali su investitori iz Katara. Tako bi naša zemlja uskoro mogla otvoriti vrata sportistima velikih evropskih klubova, koji će dolaziti na pripreme u sportsko-turistički kompleks na Rostovu čija gradnja je u punom jeku.

Na putu prema Bugojnu za mnoge je neizostavno zaustavljanje u prelijepim dolinama Rostova. Posljednjih mjeseci pažnju posjetilaca plijeni i veliko gradilište na kojem radovi napreduju iz dana u dan. Prilikom posjete ovom odmaralištu, ni ekipi Klixa nisu mogli promaći velika crveno-bijela građevina, majstori, građevinske mašine...

Transfer novca

Na licu mjesta zatekli smo Bugojanca Asima Šahmana koji je direktor projekta izgradnje sportskog kompleksa. Pitamo ga "kako ide", a on nam zadovoljno odgovara "ide, ide". Pokazujući na svježe montirane fasadne panele, odmah nam nastavlja pojašnjavati: "Već kasnimo s radovima, ali ne zbog nas. Kada smo počeli ovaj projekt, imali smo sasvim drugačiji sistem transfera novca. U međuvremenu je došlo do izmjene nekog zakona, da li javno ili tajno, tako da se posebna pažnja počela obraćati na investicije iz arapskih zemalja. Došli smo u situaciju da se novac, koji je trebao doći u naše ruke, vraćao u Katar, a banke su uzimale svoju proviziju za transfer".

Šahman nam dalje govori kako mu je drago što su inspektori već nekoliko puta dosad obilazili gradilište, jer, kako ističe, uvijek im može dokazati da je sve jasno, čisto i transparentno.

"Kod nas je slanje i trošenje novca u potpunosti transparentno. Novac uvijek stiže na bankovni račun preko kojeg se plaćaju izvođači radova. Mi smo pod punom odgovornošću ove države. Sve račune plaćamo na vrijeme, radimo kad imamo novac, ugovaramo poslove čisto i jasno. Ne bojimo se nikakve inspekcije", naglasio je Šahman, a potom nas odveo u obilazak unutrašnjosti centra koji će biti kategorije četiri zvjezdice.

Već petero zaposlenih

U obilasku saznajemo da će budući sportski kompleks imati dvoranu za 800 gledalaca, četiri svlačionice s kancelarijom za zapisnike, sudijskom svlačionicom, ostavom za rekvizite, velikom teretanom, VIP ložom za 30 osoba i vlastitim kafe barom te kafe barom za gledatelje. U sklopu objekta će biti i hotel s recepcijom uz koju će biti kafe bar, manja i veća sala za sastanke i konferencije, spa centar s bazenom, finskom saunom, turskim kupatilom, jacuzzijem, dvije odvojene prostorije za masažu te restoran za blizu 300 osoba uz sve prateće prostorije.

Asim Šahman (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Asim Šahman (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

U razgovoru sa Šahmanom saznajemo da je već zaposlio pet osoba, a da objekt nije ni izgrađen.

"Ti radnici svakog prvog dana u mjesecu do 10 sati ujutro dobiju svoje plaće. Tako će biti i ubuduće. U prvoj fazi projekta u objektu će biti zaposleno tridesetak osoba, kuhara, konobara, pomoćnog osoblja, vozača i slično. Kada se završi projekt, trebalo bi biti zaposleno blizu 60 osoba", kaže Šahman.

Idealna lokacija

Na visini od 1.074 metra, Rostovo je idealna lokacija za pripreme sportista. Kao bivši rukometaš, Šahman garantira da će sportske ekipe u kompleksu imati sve što im je potrebno.

"Kada objekt bude završen, siguran sam da ćemo ovdje dovoditi sportiste evropskih renomiranih klubova. Investitori će ići dotle da nekim ekipama i plate smještaj i osiguraju sve uslove kako bi dobili reklamu. Ekipe iz Katara će sigurno dolaziti ovdje na pripreme", naglasio je Šahman.

Izgradnja sportskog kompleksa na Rostovu ima i veliku podršku građana Bugojna i općinskog načelnika Hasana Ajkunića. On za Klix.ba ističe kako će bugojanski čisti zrak u budućnosti prepoznati brojni turisti i sportisti, a posebno je zadovoljan što su biznismeni iz Katara odlučili uložiti 10 miliona eura u općinu Bugojno.

"Na Rostovu vidimo veliki napredak. Nakon finansijske blokade od osam mjeseci, drago mi je vidjeti da se fasadna konstrukcija centra zatvara. Bit će to jedan prekrasan kompleks otvorenog tipa", istaknuo je Ajkunić.

Hasan Ajkunić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Hasan Ajkunić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Kako saznajemo, Katarani koji investiraju u izgradnju kompleksa na Rostovu donirali su bolnici u Bugojnu službeno vozilo u vrijednosti od 20.000 KM te su preko Medžlisa Islamske zajednice Bugojno pomogli u realizaciji brojnih projekata u ovom gradu u Skopaljskoj dolini.

Na pitanje kada se očekuje završetak radova, Šahman nam odgovara da ne želi kalkulirati.

"Nakon poteškoća koje smo imali, ne želim davati lažna obećanja, ali mogu reći da ništa ne zavisi od nas. Mi se nadamo da ćemo u najbržem mogućem roku dočekati prve goste u centru", zaključio je ovaj Bugojanac u razgovoru za Klix.ba te dodao da će Rostovo dobiti i nogometno igralište, četiri teniska terena i dvije univerzalne sale za treninge kapaciteta po 200 gledalaca, o čemu će više govoriti nakon otvorenja centra.