BiH značajno zaostaje
0

Rekordna godina za investicije u obnovljive izvore energije

Sarajevo-x.com
Prema Bloombergovom istraživanju, 2011. godina je rekordna godina po ulaganjima u obnovljive izvore energije. Ta ulaganja prelaze 260 milijardi dolara u 2011. godini, što je 5 posto više u odnosu na 2010. godinu, a gotovo pet puta više u odnosu na 2004. godinu u kojoj su ulaganja iznosila 53,6 milijardi dolara.

Ulaganja u solarnu energiju su nadmašila ulaganja u vjetroenergiju, a iznenađujuće velika ulaganja u obnovljive izvore energije bila su u Sjedinjenim Američkim Državama koje su prvi put od 2008. godine ispred Kine, zahvaljujući raznim državnim podsticajima. Rekordna ulaganja u 2011. godini su posebno indikativna jer su ostvarena tokom burne godine svjetske ekonomske krize.

Ukupna ulaganja u solarnu tehnologiju u 2011. godini iznosila su 136,6 milijardi dolara što predstavlja rast od 36 posto u odnosu na prethodnu godinu. To je gotovo dvostruko više od 74,9 milijardi dolara investiranih u vjetroelektrane, što predstavlja pad od 17 posto u odnosu na prethodnu godinu. Evropa kao cjelina je imala porast investicija u obnovljive izvore energije od 3 posto, na 100,2 milijarde dolara, s največim ulaganjima u tehnologije solarne energije.

U Bosni i Hercegovini nema proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, izuzev malih hidroelektrana ukupne instalisane snage 37,7 MW, od čega u FBiH 23,7 MW i u RS 14 MW. Što se tiče biomase, 1,5 miliona tona ogrjevnog drveta na koliko se procjenjuje godišnja potrošnja u BiH, ne može se smatrati obnovljivim izvorom jer ne postoje nikakvi podaci o kontroli održivosti ovog izvora. Efikasnost iskoristivosti je još više upitna.

Za sada nema akcionog plana za promociju obnovljivih izvora energije niti zakonske regulative na nivou države BiH. Vlada FBiH je juna 2010. godine donijela Uredbu o korištenju obnovljivih izvora energije u kojoj su numerički izraženi ciljevi koji procentualno iskazuju koliko se ukupne potrebe za energijom može pokriti iz obnovljivim izvorima, ali je provodljivost ciljeva ostala nedorečena. Trenutno važeći pravilnici o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i efikasnoj kogeneraciji mogu se preuzeti na Energis.ba portalu.

Interes za izgradnju vjetroelektrana u BiH postoji te je u toku prikupljanje projektne dokumentacije i izgradnje vjetroparka u Tomislavgradu, Livnu i Podveležju. Trenutno u BiH postoji jedan fotonaponski sistem snage 3,9 kW koji je postavljen na krovu Centra za djecu sa posebnim potrebama Los Rosales u Mostaru.

Bitno je napomenuti da sredstva za podsticaje predviđene Uredbom za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije plaćaju potrošači električne energije na mjesečnom nivou. Kao naknadu za obnovljive izvore energije u FBiH potrošači izdvajaju 0,001 KM plus PDV po kilovat-satu, dok će u RS-u naknadu plaćati svi potrošači po cijeni od 0,018 KM na mjesečnom nivou za utrošeni kilovat-sat električne energije.

Intencija Vlade FBiH da u cjelini zakonski uredi ovu oblast je pozitivan pomak u 2012. godini. U postupku javne rasprave je Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, a Zakon o energetskoj efikasnosti je u pripremi. Očekuje se da će zakonski okvir urediti oblast i povećati investicije u ovaj sektor kako bi BiH uhvatila korak sa svijetom.

Sa trenutnom evropskom finansijskom krizom 2012. godina izgleda kao još jedna izazovna godina za investicije u obnovlju energiiju.

O Energisu: Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredijeljena za promovisanje energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihov utjecaj na ekonomiju Bosne i Hercegovine.