Investicije
0

Rekordna godina za investicije u obnovljive izvore energije

Sarajevo-x.com
Prema Bloombergovom istraživanju 2010. godina je rekordna godina po ulaganjima u obnovljive izvore energije. Ta ulaganja prelaze 243 milijarde dolara i najveći dio se odnosi na kineska ulaganja u obnovljive energije i evropske off-shore vjetroelektrane, te na značajno povećanje malih solarnih elektrana širom Evropske unije.

U poređenju sa prethodnom 2009. godinom, investicije u obnovljive izvore energije su narasle za 30%, dok u poređenju sa 2004. godinom investicije su narasle za pet puta.

Uprkos velikim kapacitetima obnovljivih izvora energije (OIE), u Bosni i Hercegovini investiranje u OIE ne prati globalne trendove. Nakon perioda pojačanog interesa i investicija u male hidroelektrane, sa ekonomskom krizom dalji razvoj tih infrastrukturnih projekata je stao.

Prema navodima Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) izdato je 22 dozvole za rad i 10 prethodnih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana. Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske odobrila je sedam dozvola za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana. Bitno je napomenuti da je ovo predstavlja ukupni broj odobrenih licenci od osnivanja entitetskih regulatornih komisija. Ono što je indikativno je da investitori gotovo nisu tražili dozvole za proizvodnju električne energije iz drugih obnovljivih izvora energije. Izuzetak čini prethodna dozvola za izgradnju izdata od strane FERK-a za malu vjetroelektranu "Moštre 1" u Visokom. Prema propisima FERK-a, svako postrojenje koje proizvodi električnu energiju, uključujući postrojenja koja proizvode energiju za vlastite potrebe, mora dobiti dozvolu od Regulatorne komisije, tako da, prema evidenciji FERK-a, nije postojao interes za izgradnju solarnih ili elektrana koje koriste biomasu.

Ovakvo stanje je direktna posljedica loše zakonske regulative u ovoj oblasti. Uredba o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije usvojena polovinom prošle godine u Federalnom parlamentu (Službene novine Federacije BiH br. 36/10) reguliše tzv. feed-in tarife za obnovljive izvore energije, čime se povećava isplativost investicija u obnovljive izvore. Međutim, ova uredba se ne implementira u praksi, što koči dalji razvoj ovog sektora. Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti, u saradnji sa partnerima, će na predstojećoj Sedmici održive energije EU, koja će se održati u Sarajevu 11. i 12. aprila, predstaviti neke od tehnologija koje koriste obnovljive izvore i na taj način ponovo prezentovati potencijale Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti, s obzirom da do uspostave vlasti nije realno očekivati implementaciju navedene Uredbe. Cjelokupno Bloombergovo istraživanje se nalazi na www.energis.ba u sekciji Energis Press, kao i više informacija o Sedmici održive energije EU.