Investicije
0

Registracija firmi iz BiH za oktobarski Seed Forum u toku

Klix.ba
Seed Forum je globalna platforma za investicije rane faze u kapital kompanija, koja djeluje na većini razvijenih i nekim tržištima u razvoju. Mehanizam funkcionira kao stalni proces u koji ulaze nove kompanije s potencijalom rasta i investitori, a susreću se u glavnim gradovima širom svijeta, tipično dva ili tri puta godišnje u svakom gradu.

Cilj Seed Forum International je srušiti granice za kapital i omogućiti vidljivost kvalitetnim kompanijama prema investitorima. Više od 30.000 investitora i nekoliko hiljada kompanija dio su Seed Foruma u preko trideset zemalja svijeta.

U toku je registracija kompanija iz BiH koje će nakon priprema učestvovati na sarajevskom Seed Forumu 10. oktobra. Za jesenji Seed Forum su osim domaćih, među ostalim potvrđeni investitori iz Kraljevine Norveške, Saudijske Arabije i Italije.

"Kao i na razvijenim tržištima, to je prilika za kompanije koje planiraju rast i traže kapital da dođu do investitora", kaže Irfan Polimac, Predsjednik Društva za tržišne studije kroz čije partnerstvo sa Seed forumom je otvoren pristup za kompanije iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

"Suština je potaknuti razvoj finansijskih tržišta ulaganjem u kapital kompanija tako da brže postanu sposobne izlaziti na lokalne berze i uključivati se na međunarodna tržišta kapitala, javna i privatna. To istodobno znači i obogaćivanje investicionog prostora u BiH sa standardizovanim nekotiranim investicijama u realnom sektoru. Što se tiče dijaspore, kroz Seed Forum ljudi mogu jednostavno doći u najbliži grad gdje se investiciono atraktvine bh. kompanije sreću sa investitorima. U ovoj godini to će biti evropski finansijski centri", dodaje Polimac.

Kompanije, nakon Seed Foruma u Sarajevu, imaju pristup investitorima u Londonu i Štokholmu ove jeseni. Domaćini tih događaja su Londonska berza u Londonu i DLA Piper u Štokholmu, skandinavski odjel vodeće međunarodna advokatske kuće.

Investitori imaju potpunu kontrolu nad izborom investicije, i ne može se desiti fijasko sličan grčkim dijasporskim obveznicama kada su ulagači gubili 46 posto na investiciju ili bili prinuđeni na reprogramiranje do 2042. godine zbog nestabilnosti te balkanske države. U slučaju Seed Foruma, investitor, na primjer UK ili švedski investicioni fond, ili grupa štediša iz dijaspore ulaže direktno u kompaniju.

Za bh. firme kojima su potrebni investitori prijave traju do 31. augusta, a glavni kriterij je potencijal rasta. Kompanije mogu biti zrele, startup ili još neregistrovane, velike, male ili mikro. Idealna vrsta su firme kojima je cilj regionalna ili globalna ekspanzija.

Kompanije iz BiH se prijavljuju ispunjavanjem kratkog obrasca dostupnog na www.seedforumsee.org. Asistencija i informacije se mogu dobiti na 033/209-617 ili [email protected] do kraja mjeseca.

"Pitch training" koji kvalifikuje kompanije i startupe za učešće na Seed Forumu je 2. septembra u Investicionoj biblioteci Društva za tržišne studije u Sarajevu.