Obišli smo gradilište
15

Punom parom se odvijaju radovi na izgradnji nove zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Izgradnja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u centru Mostaru odvija se punom parom i već je objekat u koji će biti smještene hrvatske kulturne institucije u najvećem hercegovačkom gradu dobio obrise impozantne građevine, koja će u potpunosti izmijeniti sliku centralne gradske jezgre.
Da se radovi izvode prema planiranoj dinamici uvjerila se ekipa portala Klix. ba obilaskom gradilišta, gdje smo zatekla radnike i građevinske mašine u punom pogonu, a kako smo saznali u razgovoru sa radnicima poslovi koji su dogovoreni odvijaju u skladu s postavljenim planovima.

Podsjetimo da su pripremni radovi za nastavak izgradnje Hrvatskog Narodnog kazališta u Mostaru počeli u junu prošle godine, te da su sredstva za prvu fazu osigurali Vlada Republike Hrvatske i Vlada Federacije BiH.

Radove izvodi građevinska kompanija Promark Mostar i A3 Široki Brijeg, a rok za realizaciju ugovorenih radova je 10 mjeseci, što znači bi već na proljeće trebala biti završena takozvana roh bau faza, nakon koje slijedi unutrašnje uređenje i opremanje objekta.

Novu zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru projektovao je konzorcij kojeg su činili Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Građevinski istraživački centar i mostarski Ecoplan, tako da bude dom, ne samo HNK Mostar, već i drugih kulturnih i znanstvenih institucija Hrvata u BiH.

U objektu bi trebali biti smješteni i Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Simfonijski orkestar Mostar, buduća Akademija dramskih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru i Matica hrvatska Mostar.

Podsjetimo da je početak izgradnje ovog objekta kasnio dva mjeseca zbog brojnih komplikacija i negodovanja bošnjačkih političkih predstavnika te Medžlisa Islamske zajednice Mostar koji je organizovao i mirne proteste na tom lokalitetu.

Mostarski muftija Salam Dedović je tražio od nadležnih institucija i odgovornih pojedinaca da poduzmu sve zakonske radnje i očuvaju centralnu zonu Grada Mostara, nekadašnjeg lokaliteta Lakišića harema, uz tvrdnju da je izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta nelegalna, te da je bošnjački narod diskriminisan donošenjem odluke da se taj objekat gradi na navedenom lokalitetu.

"To uključuje Islamsku zajednicu u Mostaru koja decenijama trpi diskriminaciju u pogledu nerješavanja njenog zahtjeva u vezi s tim lokalitetom", naveo je tada muftija Dedović u zahtjevu upućenom javnom pravobranilaštvu Grada Mostara.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostar Salem Marić (SDA) je pozivao inspekciju da izađe na teren i zaustavi gradnju, dok je direktor HNK Ivan Vukoja, uz tvrdnju da ima sve valjane dozvole, opstrukcije okarakterisao politički i nacionalistički motiviranim napadima na ugled HNK Mostar.

U vihoru političkim previranja i protesta koji su se održavali tokom prošlog ljeta, gradonačelnik Mostara Mario Kordić je u više navrata naglašavao da se nepotrebno podižu tenzije u Mostaru i da nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar.