|

Propala višemilionska investicija, Končarov voz se vraća u Zagreb

Propala višemilionska investicija, Končarov voz se vraća u Zagreb
321
Piše: J. H.
5.2.2014. u 10:13
195
komentara
321

dijeljenja
Propala višemilionska investicija, Končarov voz se vraća u Zagreb Niskopodni Končarov voz u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Moderni niskopodni Končarov voz nakon više od četiri godine provedene u BiH, vraća se u Zagreb njegovom proizvođaču. Rezultat je ovo jučerašnjeg dogovora ministra prometa i komunikacija FBiH Envera Bijedića i predstavnika Končara u Zagrebu.
Moderni Končarov voz isporučen je Federaciji krajem 2009. da bi tri godine kasnije, uz pompezni događaj na kojem je bilo više stotina zvanica, odvezao svoju prvu rutu na relaciji Sarajevo - Mostar - Sarajevo.

"Dogovorili smo se da vratimo voz Končaru, ne zbog toga što ne valja, već što nije za naših pruga, što nemamo zainteresiranih ljudi da se prevoze ovim modernim vozom i što nemamo novca da ga platimo. Katastrofa", kaže ministar Bijedić za Klix.ba.

Okarakterisan kao početak nove ere željezničkog transporta u BiH, novi Končarov voz zbog neprilagođenosti šinama, doživio je potpuni fijasko i postao slučaj za nadležne tužiteljske i policijske organe.

"Voz je nabavljen na način u kojem nisu ispoštovane neke procedure. Uprava Željeznica FBiH je dobila nalog da skupi sve dokumente o kupovini voza i da se to procesuira. Predato je osam krivičnih prijava protiv bivših uprava preduzeća. Napravit će se kompletna informacija o tome nakon čega će biti doneseni zaključci i, vjerujem, dogovorni biti procesuirani", dodaje Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


U narednih sedam dana trebaju se usaglasiti tačna Končarova potraživanja kako bi FBiH počela sa otplatom bespotrebne i propale investicije.

"Ne slažu se neke cifre kod nas i kod Končara, razlika je nekih 480.000 eura. Treba vidjeti šta su to naši prethodnici potpisivali jer mi nemamo neke dokumente potpisane koje oni imaju", tvrdi ministar.

Podsjetimo, ugovor o kupovini Končarovog voza potpisan je 2008. za vrijeme vladavine premijera Nedžada Brankovića. Vladu Hrvatske u ovom slučaju tada je predstavljao Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, koji je kasnije optužen za niz korupcijskih afera.
Prijavi grešku


Komentari (195)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...