Investicije
721

Projekat Nova Ilidža: Još jedna investicija obećana u milijardama

Piše: Am. Dž.
Na području općine Ilidža, odnosno na desnoj obali rijeke Željeznice i podno planine Igman, planirana je izgradnja modernog naselja Nova Ilidža, vrijednog dvije milijarde KM, koje bi u budućnosti moglo znatno promijeniti izgled ovog dijela BiH.

Naime, kuvajtski investitori su za ovaj projekt spremni izdvojiti iznimno veliki iznos novca baš kao i rukovodioci kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji na području Trnova namjeravaju graditi veliki turistički kompleks.

Iz Općine Ilidža naglašavaju da će novo naselje biti "historijski projekat ne samo za Ilidžu nego i za cijelu BiH“.

Plan je da na prostoru uz rijeku Željeznicu bude izgrađena moderna stambena zona sa parkovskim i rekreativnim površinama "futurističkog izgleda“.

"Općinsko vijeće je donijelo odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana Nova Ilidža 2, površine prostornog obuhvata 23 hektara i Regulacionog plana Nova Ilidža 3 obuhvata 53,7 hektara“, navode iz Općine Ilidža.

Ističu da projekat nudi samoodrživost, uređene parkove, šetnice, raznolikost sadržaja, nove kvalitete stanovanja, regionalne poslovne centre i luksuzne smještajne kapacitete.

"To će biti moderno naselje za 40 hiljada stanovnika koje će se prostirati na desnoj obali rijeke Željeznice od termalne Rivijere do entitetske linije u Vojkovićima. Vrijednost projekta je dvije milijarde KM, a za ova ulaganja je zainteresirano više investitora. Samo zemljište će moći da se proda za 40 miliona KM“ rekao je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.