Investicije
8

Prodor na evropsko tržište: Kinezi kupuju njemačku firmu za milijardu dolara

Klix.ba
Grupa kineskih investitora kupila je jednog od najvećih njemačkih dostavljača mašina, kompaniju KraussMaffei za 925 miliona eura (oko milijardu dolara).

Među investitorima su i kineske državne firme China National Chemical Corp (CremChina) i investitorske AGIC Capital i Guoxin International.

KraussMaffei je kompanija koja proizvodi mašine za preradu plastike i gume, a prethodno je bila u vlasništvu kanadskog Onex Groupa. Dogovor o njenoj prodaji najveća je akvizicija kineskih investitora s nekom njemačkom firmom.

U proteklom periodu Kinezi su kupili i druge evropske firme zajedno s njihovim tehnologijama i distributivnim mrežama. Tako je naprimjer prošle godine ChemChina kupio italijanskog proizvođača guma Pirelli, a ugovor je bio vrijedan 7,1 milijardu eura.

Nakon posljednje kupovine njemačke kompanije objavljeno je da će operativni poslovi KraussMaffeija ostati u Minhenu i Evropi, a da će se otvoriti nova radna mjesta. Ova firma trenutno zapošljava 4.500 ljudi, od čega ih 2.800 radi u Njemačkoj.

Predsjednik ChemChine Jianxin Ren kazao je da će preuzimanje njemačke firme sa 178 godina tradicije pomoći kineskom gigantu da postane pionir u uspjesima inicijative "made in China" (proizvedeno u Kini).

"Ulažemo u kompaniju s jakim menadžerskim timom i tehnološkom stručnošću, te vjerujemo da će to koristiti našim kineskim podružnicama", dodao je.

Dogovor o kupovini trebao bi biti finaliziran u prvoj polovini 2016. godine.

Vezani članci