S pogledom na grad
69

Prodaje se Napretkov dom na Trebeviću

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skupština HKD Napredak je prošle godine donijela odluku o prodaji doma na Trebeviću, no posao nije realiziran do danas. Cijena je, kažu za Klix.ba, poslovna tajna.

"Zainteresiranih nije bilo. Jedini upit je poslao najmoprimac koji je bio u domu od 2017. godine. On objektivno, uslijed korone, nije zaradio ni za kafe. Tako da s te strane smo raskinuli ugovor na njegov zahtjev u februaru 2021. godine. On je sve pokušavao, održavao dom, uveo videonadzor... Kada je objekat ostao prazan angažirali smo domara da prati i da se nešto ne ošteti. Dom je povremeno propadao, skupljala se vlaga... Sada nije u perfektnom stanju", kazali su nam iz HKD Napredak.

No, ističu da će sigurno biti prodat iznad knjigovodstvene vrijednosti, ako dođe do realizacije.

"Na njemu niko neće izgubiti. Mi imamo i procjenu vještaka 2021. godine, kao i kompletne imovine Napretkovih nekretnina", navode.

Novac od prodaje je planiran za nove investicije u kulturu i izgradnju novih Napretkovih objekata. Tu je i ideja o Napretkovom domu u Vitezu i Jajcu kao i obnova tzv. Švicarske ambasade u centru Sarajeva koja bi trebala postati veliki Napretkov kulturni centar u glavnom gradu BiH za prijeme, manifestacije i druge kulturne događaje.

"Općina Centar nam blokira prostor gdje smo u posjedu 33 godine. Mi smo u posjedu iako su oni vlasnici, no zalijepe nam pečat da ne možemo koristiti prostor bez ikakvog obrazloženja i moramo se tužakati za svoj prostor. Želja nam je da investiramo u kulturu i nije zgoreg razviti podružnicu koja dobro radi", zaključili su iz Napretka.

Napretkov dom se nalazi nedaleko od hotela Pino Nature, na samo nekoliko minuta pješice uz cestu koja vodi od parkinga.