|

Privrednici iz Izmira zainteresirani za ulaganje u poljoprivredni sektor BiH

Privrednici iz Izmira zainteresirani za ulaganje u poljoprivredni sektor BiH
3
Klix.ba
27.4.2016. u 18:37
11
komentara
3

dijeljenja
Privrednici iz Izmira zainteresirani za ulaganje u poljoprivredni sektor BiH
Privredna delegacija iz Izmira na čelu sa počasnim generalnim konzulom BiH u Turskoj Ahmetom Kemalom Bayaskom razgovarali su sa rukovodstvom Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA) o mogućnostima realizacije projekata stočarstva i uzgoja ukrasnog bilja u BiH.
Riječ je o privrednicima koji uspješno posluju u Turskoj, ali i na tržištima Ruske Federacije.

Zamjenica direktora FIPA-e Blaženka Mišković zahvalila se turskim privrednicima na posjeti, te ukratko prezentirala osnovne informacije o radu Agencije, ističući da Bosna i Hercegovina očekuje veći priliv investicija iz Turske, s obzirom na dobre postojeće političke, kulturne i druge odnose između dvije zemlje.

Privrednici su informirani o pravnom okviru koji se tiče stranih investitora u BiH, načinu na koji mogu osnovati firmu ili poslovnicu, uvjetima za investiranje, određenim reformama koje su doprinijele olakšanju pokretanja privredne aktivnosti, povlasticama i poticajima u FBiH i RS-u.

Date su informacije o lokacijama koje su povoljne za bavljenje navedenim djelatnostima.

FIPA će biti u stalnom kontaktu sa navedenim privrednicima i pružiti svu potrebnu pomoć kako bi došlo do realizacije investicije.

Počasni konzul Baysak je informirao rukovodstvo FIPA-e kako svakodnevno ima kontakte sa turskim privrednicima koji su zainteresirani da posjete Bosnu i Hercegovinu kako bi se susreli sa predstavnicima institucija sa kojima bi razgovarali o mogućnostima ulaganja, o čemu svjedoči i ova današnja posjeta, kao i ranije posjete koje je organizirao.

Govorio je o projektu Međunarodnog Univerziteta Sarajevo (IUS) kojeg je sa nekoliko prijatelja iz Turske i BiH realizirao i u koji je do sada uloženo 35 miliona eura. Projekat su započeli 2004, on još uvijek nije okončan i smatra da će troškovi iznositi 60 miliona eura. IUS danas ima 300 zaposlenih. Ovaj projekat ima karakter vakufa koji je također doprinio razvoju privrede.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...