Investicije
98

Potencijal u oblasti proizvodnje energije u BiH može privući investicije vrijedne 10 milijardi eura

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Nesumnjivo je da BiH posjeduje ogroman privredni potencijal koji nažalost još uvijek nije dovoljno iskorišten. Iako se procenat stranih ulaganja povećava, strategija privlačenja novih investicija mora biti efikasnija. Iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) ističu kako BiH samo u oblasti proizvodnje energije može privući investicije vrijedne 10 milijardi eura.

Na osonovu posljednjih zvaničnih podataka o procentu direktnih stranih ulaganja u BiH, najviše se ulaže u sektor proizvodnje i to 36 posto, zatim u sektor bankarstva 20 posto, telekomunikacije 14 posto i trgovinu 11 posto.

Zabilježen je izuzetno nizak procenat kada je riječ o direktnim stranim ulaganjima u oblasti turizma i to tek dva posto od ukupnih ulaganja. Ovaj podatak je zabrinjavajući ako je poznato kakvim turističkim potencijalima raspolaže BiH. Međutim, za dolazak turista i ulaganje u turizam nisu neophodni isključivo potencijali, već i usklađena politika i zakonska regulativa koja će omogućiti razvoj turizma.

Pored turizma, potencijal koji BiH definitivno mora iskoristiti je oblast proizvodnje energije, s obzirom na brojne prirodne pogodnosti.

"Bosna i Hercegovina raspolaže velikim potencijalima u oblasti proizvodnje energije, kako one obnovljive (vode, vjetar, sunce, bio masa...), tako i termo energije bazirane na rezervama uglja. Ova oblast bi zaista mogla privući investicije vrijedne i do 10 milijardi eura u narednom periodu. Pored toga želimo naglasiti i da je više od 50 posto poljoprivrednog zemljišta praktički neobrađeno, te ova oblast predstavlja veliku investicijsku mogućnost", istakli su za Klix.ba iz FIPA-e.

S druge strane, kada sagledamo podatke u oblasti ulaganja u građevinski sektor, a koji govore da je zaključno sa 2014. godinom udio stranih ulaganja u ovoj oblasti iznosio 143,2 miliona KM, jasno je da i u ovom sektoru postoji još mnogo prostora koji nije adekvatno iskorišten. Tako građevinski sektor ima učešće od 1,23 posto u ukupnim direktnim stranim ulaganjima u BiH.