Investicije
0

Postinvesticiona podrška stranim investitorima u BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sastanak Saradničke mreže za postinvesticionu podršku stranim preduzećima, koju Agencija za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) realizira u saradnji s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti u BiH, održan je danas u Sarajevu.

Na sastanku su analizirani rezultati rada Saradničke mreže za 2013. godinu.

U ovoj godini, FIPA je zajedno s partnerskim institucijama posjetila 30 firmi koje imaju strani ulog, a spadaju u grupu malih i srednjih preduzeća i do sada su investirale oko 180 miliona eura.

Od posjećenih preduzeća 82 posto (ili 23 firme) su iz proizvodne djelatnosti, pripadaju metalskom sektoru, autoindustriji, sektoru poljoprivrede i tekstilnoj industriji i ukupno imaju 4.366 zaposlenih.

Od ukupnog broja radnika, 2.375 su novozaposleni bez preuzetih radnika kroz privatizaciju ili akviziciju kojih je bilo 1.991.

Od posjećenih kompanija, 26 ili 92.9 posto je odgovorilo da planiraju proširenje djelatnosti kroz širenje postojećih ili uvođenje novih poslovnih aktivnosti, modernizaciju ili unapređenje kvalitete proizvoda i reinvesticije u narednom periodu, što podrazumijeva i zapošljavanje novih radnika.

Kao najčešće primjedbe kada je u pitanju poslovno okruženje u BiH, firme navode političku nestabilnost, komplikovane i dugotrajne carinske procedure, preduge procedure kod Investiciono-rezvojne banke FBiH, nedostatak podrške izvoznicima, netransparentnost poticaja i subvencija, radno zakonodavstvo, kao i uopće neusaglašenost pravnih propisa na svim nivoima vlasti.

Na sastanku su razmijenjena i iskustva vezana za dosadašnji rad mreže, koje su prednosti zajedničkog rada na rješavanju prepreka u poslovanju za strane investitore, te su dati prijedlozi za dodatno unapređenje aktivnosti.

Također, razgovarano je i o definiranju prijedloga reformi poslovnog okruženja u zemlji.

Saradničku mrežu čine predstavnici devet općina, tri kantona, jednog grada i devet nadležnih entitetskih i državnih ministarstava.

Cilj formiranja mreže je unapređenje saradnje nadležnih institucija s privrednim sektorom kako bi potojećim investitorima bilo olakšano poslovanje i kako bi bili podstaknuti na reinvestiranje, saopćeno je iz FIPA-e.