Na mjestu Plavog zamka
362

Pored stadiona Grbavica bit će izgrađen sportsko-turistički poslovni objekat

M. P.
Objekat je srušen do temelja (Foto: D. S./Klix.ba)
Izgled budućeg objekta (Foto: Facebook)
Na mjestu nekadašnjeg restorana Plavi zamak u sarajevskom naselju Grbavica bit će izgrađen sportsko-turistički poslovni objekat, a investitori su Sportsko društvo Željezničar i firma Blue living iz Sarajeva.

Ovaj prostor u vlasništvu je Sportskog društva Željezničar još od osnivanja, to jeste 1921. godine, a na izgradnji novog objekta radit će i firma Blue living, koja je u vlasništvu sarajevskog ugostitelja Muhameda Ušanovića zvanog Vojvoda.

Rušenje ovog restorana, podsjetimo, počelo je 2015. godine, a protekle sedmice objekat je u potpunosti srušen i uklonjen.

Kako su za Klix.ba kazali iz Općine Novo Sarajevo, na čijem se području i nalazi ovaj prostor, investitori su dobili odobrenje za uklanjanje postojeće građevine te odobrenje za izgradnju novog sportsko-turističkog poslovnog objekta na istoj lokaciji.

"Investitori na izgradnji sportsko-turističkog poslovnog objekta su na osnovu izdatog odobrenja za uklanjanje objekta te odobrenja za izvođenje radova na izgradnji poslovnog objekta otpočeli radove na uklanjanju postojećeg objekta. U skladu s odredbama Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, investitor je nadležnoj inspekciji prijavio početak izvođenja radova na osnovu kojeg je izvršen inspekcijski nadzor dana 4. 11. 2021. godine, kada je utvrđeno da se radovi izvode u skladu s izdatim odobrenjem za uklanjanje građevine i da je gradilište ograđeno na propisan način", kazali su nam iz Općine.

Podsjetimo da je rušenju restorana Plavi zamak prethodio višegodišnji spor, jer vlasnik restorana nije želio da ruši objekat.