Pogledajte idejno rješenje novog trga u centru Sarajeva

D. Be./Klix.ba
14.2.2019. u 15:04
129
187
Pogledajte idejno rješenje novog trga u centru Sarajeva
129
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić dogovorili su na današnjem sastanku urbanističko rješavanje objekta bivšeg hotela Pošta u centru Sarajeva, čime su otvorena vrata za dovršetak izgradnje velikog trga u centru Sarajeva.
U realizaciju projekta bit će uključeni Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Prema planovima, ovaj dogovor će omogućiti spajanje Pozorišnog trga, gdje se svake godine održava veliki dio aktivnosti Sarajevo Film Festivala, s nedavno otvorenim Trgom Jurislava Korenića, čime će Sarajevo dobiti veliki, uređeni, otvoreni prostor u najužem urbanom centru.

Abdulah Skaka Abdulah Skaka


"Uvjereni smo da će ovaj proces donijeti jedan izuzetno lijep i koristan prostor u samom jezgru grada. Grad Sarajevo treba ovakva moderna urbanistička riješenja, potrebno nam je da sačuvamo sve ono što je naša baština i tradicija, ali da izgradimo i novu urbanu i turističku infrastrukturu koja će uljepšati naš grad", rekao je tim povodom gradonačelnik Skaka.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić za Klix.ba je kazao da općina apsolutno podržava ovo rješenje kako bi Sarajevo dobilo najveći trg.

"Rješenje se uklapa u dobivanje neophodnog urbanog prostora. O toj temi smo otpočeli i diskusiju s građanima, a razgovore ćemo nastavit krajem marta. Istovremeno ćemo početi razgovore s poslovnim subjektima koji participiraju u imovinsko-pravnom smislu na ovom prostoru i tražit ćemo zajedničko rješenje za implementaciju ove ideje", kazao je Ajnadžić.

Nedžad Ajnadžić Nedžad Ajnadžić


On je dodao da će se ispod cijelog prostora praviti podzemna garaža, čime bi se riješio saobraćaj u mirovanju, a na nultom niovu će biti plato koji će povezati Trg kulture Jurislav Korenić i Trg Susan Sontag.

Ovo je projekt koji zajednički realiziraju Općina Centar kao jedan od inicijatora, Grad sa svim nadležnim institucijama i zavodima, uz podršku i uvažavanje mišljenja struke.

Prošle godine otvoren je Trg Jurislava Korenića ispred Pozorišta mladih, a koji će kasnije biti povezan s postojećim trgom ispred Narodnog pozorišta.


Komentari (187)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: