|

Počela izgradnja pješačkih prilaza stambenoj zgradi u sarajevskoj općini Novi Grad

Počela izgradnja pješačkih prilaza stambenoj zgradi u sarajevskoj općini Novi Grad
3
Klix.ba
21.3.2019. u 07:33
13
komentara
3

dijeljenja
Počela izgradnja pješačkih prilaza stambenoj zgradi u sarajevskoj općini Novi Grad
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo realizira projekat izgradnje pješačkih prilaza stambenoj zgradi u ulici Hajrudina Šabanije broj 28 sa A transverzale. Izgradnjom pješačkih prilaza stanarima zgrade omogućit će se lakši pristup na A transverzalu.
U toku je izgradnja stepeništa i rampe za invalidne osobe čime će se stanarima zgrade i ulice Hajrudina Šabanije omogućiti izlaz na A transverzalu i lakša pješačka komunikacija sa ostatkom naselja Dobrinja i drugih novogradskih naselja.

Kako je kazao rukovodilac gradilišta Midhat Bećiragić, stepenice sa jedne strane zgrade su završene, a u toku su pripremni radovi za betoniranje stepeništa s druge strane zgrade, nakon čega će se raditi postavljanje ograde.

"Završeno je stepenište s jedne strane zgrade, urađeni su potporni zidovi za invalidsku rampu koja će se graditi sa druge strane zgrade, a u toku je šalovanje drugog stepeništa nakon čega će uslijediti betoniranje, te postavljanje ograde, a radovi bi, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, trebali biti završeni do kraja mjeseca", kazao je Bećiragić.Emir Dedović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije, ističe da je prilikom utvrđivanja osnovne trase A transverzale ostalo da se riješi pitanje povezivanja pješačke komunikacije stanovnika zgrade u ulici Hajrudina Šabanije sa novoizgrađenom saobraćajnicom.

"U sklopu A transverzale izgrađen je trotoar za pješake, međutim stanari nisu mogli direktno izaći na saobraćajnicu nego su koristili zaobilani put. Ali, realizacijom ovog projekta stanovnicima i invalidnim osobama omogućit će se direktan izlaz na navedenu saobraćajnicu", pojasnio je Dedović.Dodao je da su u sklopu projekta u prethodnom periodu izgrađene i dvije pristupne saobraćajnice, jedna koja ulicu Ramiza Salčina spaja sa A transverzalom, gdje je urađeno i izmještanje i izgradnja vodovodne mreže, i servisna saobraćajnica u ulici Branislava Nušića, kako bi se građanima omogućio izlazak na A transverzalu.

Uz to su izgrađeni i kružni tok na Mojmilu, biciklistička staza, a uređeno je šetalište sa klupama, drvoredom i drugim zelenilom.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...