{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela izgradnja mosta preko željezničke pruge u sarajevskoj općini Novi Grad

8.6.2018. u 14:41
79
76
Počela izgradnja mosta preko željezničke pruge u sarajevskoj općini Novi Grad
79
Nakon što je završena prva faza IX transverzale, saobraćajnice koja će povezivati dva dijela općine Novi Grad, prije dva dana počela je izgradnja mosta preko željezničke pruge.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Trenutno se vrši postavljanje šipova, odnosno nosača stubova mosta koji se gradi, a čija je vrijednost oko 7 miliona konvertibilnih maraka.

Radove je danas obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i predstavnicima izvođača radova.

Izgradnja IX transverzale od velikog je značaja za općinu Novi Grad i grad Sarajevo. Bit će to najkraća veza za kretanje vozila iz pravca naseljenih mjesta sa desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži.

Općina je sada podijeljena željezničkom prugom na dva dijela, i to stvara velike saobraćajne gužve naročito posljednjih godina kako se u Sarajevu povećava broj automobila. Njenom izgradnjom u velikoj mjeri će se riješiti taj problem u općini Novi Grad, a prije svega naselja Boljakov i Buća Potok, Briješća i ostalih naselja koja prilikom prelaska u drugi dio grada imaju puno problema, naročito u jutarnjim i popodnevnim špicama.

"Konačno se došlo u fazu da se krene sa izgradnjom mosta. Bilo je dosta komplikovano završiti projektantsko rješenje obzirom da se radi o mostu preko željezničke stanice gdje ima šest kolosjeka željezničke pruge, kao i obezbjediti finansijska sredstava, koja su najvećim dijelom osigurana putem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo. Općina je koordinirala aktivnosti oko izdavanja građevinske dozvole, pripreme projekata, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa itd", izjavio je načelnik Efendić.

Dodao je da je prva faza projekta od ulice Džemala Bijedića prema Boljakovom Potoku završena, te da je u toku izrada idejnog projekta za kružni tok koji će se u sklopu IX transverzale graditi u Boljakovom Potoku, a koji predviđa da kružni tok, umjesto na nasipu, bude na stubovima i da se prostor ispod njega može koristiti dijelom kao trg, dok bi u drugom dijelu bio smješten jedan broj poslovnih objekata.
Planirano je da se kompletna saobraćajnica završi u narednoj godini, a ukupna vrijednost projekta je nešto manja od 15 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: