Investicije
11

Počela izgradnja autoceste u Crnoj Gori

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izgradnja prve crnogorske autoceste od Bara do granice sa Srbijom, odnosno njezine najteže dionice od Podgorice do Kolašina, službeno je počela u ponedjeljak, a njezin se završetak očekuje za 48 mjeseci.

Radovi su povjereni Kineskim kompanijama za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njenoj tvrtki-kćeri China Road and Bridge Corporation (CRBC), koje imaju obavezu da 30 posto poslova ustupe domaćim građevinarima.

Izgradnja prioritetne dionice autoceste, od Podgorica do Kolašina, vrijedna je 809,6 miliona eura, od čega će 85 posto biti osigurano iz kredita Exim banke, a preostalih 15 posto osigurava država Crna Gora.

Kredit kod Exim banke odobren je na 20 godina, uz razdoblje počeka od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva posto.

Crnogorski ministar prometa i pomorstva Ivan Brajović očekuje da će svi rokovi u vezi s realizacijom tog projekta biti ispunjeni.

On je u razgovoru s delegacijom Ministarstva trgovine Kine, koju je predvodio zamjenik generalnog direktora u Sektoru za vanjske investicije i privrednu saradnju Zhou Zhenchen, kazao da je u pitanju najznačajniji infrastrukturni projekt za Crnu Goru i jedan od mnogih koje kompanija CRBC realizira širom svijeta.

Gradnja te autoceste mogla bi izazvati slom javnih finansija ukoliko se nastavi postojeći trend rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i javnog duga, upozorili su predstavnici opozicionih stranaka.

Zastupnik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović kazao je da se javne finansije kreću prema katastrofi, da javni dug iznosi oko 70 posto BDP-a i da bi ga realizacija autoceste Bar – Boljare mogla u sljedeće tri do četiri godine samo dodatno povećati.