Džeda do 2019.
30

Pad prihoda od nafte u Saudijskoj Arabiji usporio izgradnju najvećeg tornja na svijetu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Datum završetka najvećeg tornja na svijetu pomjeren je za 2019. godinu, kazao je arabijski milijarder u četvrtak, gotovo šest godina nakon pokretanja rekordnog projekta.

Izgradnja tornja visine iznad jednog kilometra započela je prije gotovo šest godina, a datum završetka je pomjeren za 2019. godinu. Taj projekt bit će veći od projekta iz Dubaija Burj Khalifa.

"Projekt je kasnio, ali će biti otvoren 2019. godine", rekao je princ Alwaleed bin Talal za AFP.

Izvođač projekta Saudi Binladin Group bio je među građevinskim firmama u kraljevstvu koje su pretrpjele finansijsku štetu nakon kolapsa zaliha nafte iz 2014. godine.

Kompaniju koja je izgradila niz istaknutih objekata u Saudijskoj Arabiji osnovao je prije više od 80 godina otac preminulog vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

Iz Binladin Group su kazali da su krajem prošle godine završili isplatu otpuštenim radnicima.

Alwaleed je prvi najavio planove za izgradnju tornja u augustu 2011. godine, kazavši da će biti potrebno 36 mjeseci da se izgradi toranj.

Do novembra 2014. godine temelj i četiri sprata su bila izgrađeni, a Alwaleed je rekao da će zgrada biti završena do 2018. godine. No, to je bilo prije nego što je kraljevstvo osjetilo pad prihoda od nafte.