Investicije
49

Otvorena prva naftna bušotina u RS

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Obudovcu kod Bosanskog Šamca danas je otvorena prva istraživačka bušotina, koja je dio strateškog projekta istraživanja nafte u RS u koji ulaže Jadran-Naftagas, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije (NIS) i ruske kompanije NjeftgazInKor.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na svečanom otvaranju zahvalio ruskim partnerima što je ovaj istorijski projekt za samo dvije godine stigao do svečanog otvaranja bušotine, sa izglednim šansama za uspješnu komercijalnu eksploataciju.

Prema njegovim riječima, uspjeh ovog projekta bit će snažan podsticaj za dalji ekonomski razvoj.

Vjeru u uspjeh strateškog istraživanja nafte na ovim prostorima izrazio je i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, koji je najavio da će se detalji istraživanja znati početkom naredne godine.

Prva bušotina je duboka 2.800 metara, a za tri mjeseca planirano je otvaranje druge bušotine na 3.500 metara na području Bijeljine.

"Sve što smo uradili i mišljenje naših stručnjaka daju nam realnu nadu u uspjeh", rekao je novinarima zamjenik generalnog direktora za spoljne veze Zarubežnjefta Aleksandar Voronjin.

U dosadašnja istraživanja u Republici Srpskoj uloženo je 13 miliona dolara, a ove godine planirano je ulaganje još 19,5 miliona dolara. Planirana investicija za istraživanje nafte i gasa do kraja 2014. godine je 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ukoliko se dokažu rezerve.