Na hrvatskoj obali
68

Otvoren spektakularni most u Omišu: Impresivnom strukturom u stijenama ipak nisu svi oduševljeni

B. H.
Foto:  Matko Begovic/Pixsell
Foto: Matko Begovic/Pixsell
Svečano je otvoren most iznad kanjona rijeke Cetine u hrvatskom gradu Omišu, vrijedan više od 20 miliona eura.

Most dug gotovo 225 metara na Cetini i omiška obilaznica napokon su pušteni u promet. Omišani su decenijama čekali izgradnju obilaznice i mosta koji bi trebali smanjiti nesnosne gužve u ljetnim mjesecima na Jadranskoj magistrali između Splita i Omiša.

Novi most koji se izdiže 70 metara iznad Cetine najatraktivniji je dio obilaznice koja se sastoji od dva tunela i jednog mosta. Obilaznica je duga 3,7 kilometara, a s nekoliko višegodišnjih pauza, gradila se 20 godina, prenosi HRT.

Ukupna vrijednost obilaznice je oko 70 miliona eura. Ona bi trebala ublažiti ljetne gužve u Omišu, ali će svoj pravi smisao dobiti tek gradnjom brze ceste Split - Omiš. Ta je cesta u začecima i proći će još nekoliko godina dok se ona izgradi.

To najviše smeta mještanima Srinjina i Tugara jer dok se ne izgradi brza cesta, obilaznica će sa splitske strane Cetine promet usmjeravati u brdo i zatim zaleđem do Žrnovnice, gdje će se ponovno spajati na Jadransku magistralu.

Stanovnici su danas organizovali i protest jer smatraju da će se tako dodatno opteretiti lokalne ceste koje za to nisu spremne. Dodatni problem je što uz cestu uopće nemaju trotoar.

"Uspjeli smo uz sve izazove koji su nam bili na putu završiti ovu dionicu koja uključuje most i dva tunela. Nakon našeg odlaska obilaznica će se pustiti u saobraćaj", rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.