Na samitu G20
50

Odgovor na kineski "Pojas i put": Najavljeno veliko infrastrukturno povezivanje Evrope i Azije

B. R.
Narendra Modi i Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Narendra Modi i Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Države G20 jučer su na samitu, koji se održava u Indiji, najavile veliki infrastrukturni projekat koji podrazumijeva povezivanje Evrope, Bliskog Istoka i južne Azije željeznicama i lukama.

To se desilo usljed nastojanja američkog predsjednika Joea Bidena da se suprotstavi kineskom projektu "Pojas i put". Biden je poručio da će infrastrukturno povezivanje spomenutih dijelova svijeta biti velika stvar te da će se njime doprinijeti da Bliski Istok bude stabilniji, prosperitetniji i više integrisan. Konstatovao je da će to značiti, kako je izjavio, beskonačne mogućnosti za čistu energiju.

Indijski premijer Narendra Modi je ukazao da je riječ o projektu koji će biti od velikog značaja za generacije koje imaju, kako je kazao, velike snove.

Zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer je istakao da će koristi imati države s niskim i srednjim prihodima te da će Bliskom Istoku biti omogućeno da ima ključnu ulogu u globalnoj trgovini.

Cilj je bliskoistočne zemlje povezati željeznicom te lukama povezati ih s Indijom. Američki zvaničnici su naglasili da će se time poboljšati trgovina iz Zaljeva prema Evropi.

Memorandum o razumijevaju za uspostavljanje evropskog koridora Indija - Bliski Istok - Evropa (IMEC) potpisali su Evropska unija, Indija, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Sjedinjene Američke Države i drugi partneri G20.

Predviđeno je da IMEC čine dva koridora. Jedan će biti istočni koridor kojim će biti povezani Indija i Arapski zaljev, a drugi će biti sjeverni koridor kojim će biti povezani Arapski zaljev i Evropa.

Plan je da duž željezničke trase bude infrastruktura za električnu energiju i telekomunikacijske usluge. Riječ je o električnoj energiji koja će se proizvoditi iz vodika.

Infrastrukturni plan je potpisan usljed napora Sjedinjenih Američkih Država za obuhvatan diplomatski sporazum kojim bi Saudijska Arabija priznala Izrael. Finer je naveo da to sa američkog stanovišta podrazumijeva relaksaciju odnosa u ovom dijelu svijeta, prenosi agencija Reuters.