Držano u tajnosti
25

Objavljeno u koju misterioznu kompaniju je investirao američki multimilijarder Warren Buffett

B. R.
Warren Buffett (Foto: Shutterstock)
Warren Buffett (Foto: Shutterstock)
Konglomerat Berkshire Hathaway, čiji je predsjednik i izvršni direktor američki multimilijarder Warren Buffett, objavio je investiciju koju je od prošle godine držao u tajnosti.

Naime, objavili su da su investirali u američku osiguravajuću kompaniju Chubb. Konkretnije, kupili su 26 miliona dionica ove osiguravajuće kompanije, a koje su vrijedne skoro 6,7 milijardi dolara. Berkshire Hathway je tražio da proces kupoprodaje dionica bude u tajnosti sve dok se taj proces ne završi.

Chubb posluje u 54 države, a u martu ove godine je bio u fokusu američke javnosti nakon što je preuzeo garanciju na žalbu bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa u iznosu od skoro 92 miliona dolara po tužbi novinarke E. Jean Carroll koja je Trumpa tužila za klevetu.

Kako je objavio CNN, Buffett je poznat po svojem investicijskom umijeću, što se pokazalo i prilikom kupovine Chubbovih dionica. Vrijednost dionica ove osiguravajuće kompanije su nakon kupoprodaje porasle za više od osam posto.

Tržište osiguranja nije nepoznanica za Buffetta. Osiguravajuće kompanije Geico, National Indemnity i General Re su od ranije podružnice konglomerata Berkshire Hathway.

Iz investicije u Chubb je vidljiva poslovna strategija Berkshire Hathwaya u posljednjih nekoliko mjeseci. Vidljivo je to da su te investicije povećane u finansijske kompanije kao što su Ally Financial, American Express i Bank of America dok su smanjene investicije u potrošačke proizvode.

Berkshire Hathway je saopćio da je u prva tri mjeseca ove godine prodao 10 miliona Appleovih dionica. Uprkos tome, Apple je ostao najveća investicija ovog konglomerata. Osim toga, konglomerat je posljednja tri mjeseca prošle godine prodao 80 miliona dionica kompanije HP, čime je svoj vlasnički udjel u ovoj kompaniji smanjio za 78 posto.