Simbol grada na Neretvi
108

Obišli smo radove na hotelu Hilton u Mostaru koji se otvara ove godine

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Obnova bivšeg hotela "Neretva", svojevrsnog simbola Mostara, koji će nositi ime prestižnog hotelskog lanca "Hilton", odvija se prema planu i radovi bi trebali biti okončani u četvrtom kvartalu 2024. godine, kada se planira i otvaranje objekta u novom ruhu.

Radovi na građevini kultnog mostarskog hotela na rijeci Neretvi privode se kraju, te se već završavaju fasadni i stolarski radovi, uvjerila se ekipa portala Klix.ba prilikom obilaska terena, gdje smo ovog subotnjeg popodneva zatekli radnu atmosferu.

Na samom ulazu u objekat budućeg hotela Hilton, od trga Musala, vidi se kako radi mješalica za beton, dok iz unutrašnjosti hotela odjekuju zvukovi radova i glasovi radnika koji vrijedno provode implantaciju projekta, koji će donijeti jednu novu sliku najvećeg hercegovačkog grada.

Zadovoljan je i vlasnik hotela Halim Zukić koji je za Klix.ba kazao da se radovi izvode planiranom dinamikom, te da, kako nam je i ranije kazao, otvaranje hotela u novom ruhu planira do kraja godine.

"Radovi se izvode prema predviđenom planu i pod nadzorom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Federacije BiH, te su fasadni i stolarski radovi već u završnoj fazi", rekao je Zukić za Klix.ba.

Podsjetio je da će hotel biti luksuzno opremljen u skladu sa svjetskim standardima, ali da će vanjski izgled sačuvati svoju autentičnost, kojom se ponose građani Mostara, ali i investitori.

Radi se o investiciji od 24 miliona KM, a radove izvoditi mostarska građevinska firma Fajić pred kojom je izazovan posao da kultnom mostarskom hotelu, koji je prije rata ugostio brojna svjetski poznata imena, vrati puni sjaj u novom uhu.

Hotel će imati 83 sobe, među kojima će biti posebno opremljeni luksuzni apartmani za VIP goste, spa centar i sadržaji po kojim se odlikuju svjetski brendovi, a zapošljavat će više od 100 radnika s vrhunskim plaćama i uslovima rada.

Zukić nam je kazao kako će već s proljeća krenuti u potragu za radnicima, koji će nakon konkursne procedure ići na obuku, tako da će hotel koji se s nestrpljenjem iščekuje u Mostaru započeti rad na svjetskom nivou.

Podsjetimo da je posljednja faza radova na obnovi kultnog mostarskog hotela krenula u junu prošle godine, nakon skoro pet godina pauze od okončanja druge faza u okviru koje je uz grube betonske i zidarske radove završena i krovna konstrukcija.

Kao i u prethodne dvije faze, radove izvodi poznata mostarska građevinska kompanija "Građevinar Fajić", pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, jer je mostarski hotel "Neretva" na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH.

Obnovu zgrade sa bogatom historijskom baštinom građani Mostara smatraju značajnim korakom naprijed, a činjenica da će kultni hotel u novom ruhu zablistati pod imenom prestižnog hotelskog lanca "Hilton"ocjenjuju dodatnim vjetrom u leđa za razvoj turizma u njihovom gradu.