Pozitivno poslovanje
2

Novi većinski vlasnik Tuzlanske pivare krije se iza skrbničkog računa Sberbank BH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je prošle sedmice na sarajevskoj berzi prodat većinski paket dionica Tuzlanske pivare od 51 posto, još uvijek nije u potpunosti jasno ko je stvarni kupac. Ipak, ono što je poznato jeste da se kupac krije iza skrbničkog računa Sberbanke BH.

Paket dionica od 51 posto prodat je za 3,5 miliona KM, a svoj udio u vlasništvu Tuzlanske pivare prodala su četiri vlasnika vrijednosnih papira.

Vlasnik vrijednosnih papira ZIF "Naprijed" d.d. Sarajevo s ranijim učešćem u vlasništvu od 20 do 25 posto nad vrijednosnim papirima s pravom glasa emitenta Pivara Tuzla dd, smanjio je procentualno vlasništvo koje sad iznosi manje od 5 posto dionica s pravom glasa. ZIF "BIG-Investiciona grupa" d.d. Sarajevo s ranijim učešćem u vlasništvu od 10 do 20 posto nad vrijednosnim papirima s pravom glasa prodao je dio dionica i sada njihovo vlasništvo u pivari iznosi manje od 5 posto.

Svoj dio vlasništva prodali su i vlasnici vrijednosnih papira "Oif Lilium Balanced" i "ZIF MI-Group", te svi sada imaju manje od 5 posto udjela u vlasništvu Tuzlanske pivare, podaci su Registra vrijednosnih papira.

U razvoj i unapređenje rada ove kompanije u proteklih nekoliko godina uloženo je više od deset miliona maraka.

U prvom kvartalu ove godine uloženo je blizu dva miliona KM, a u toku je izgradnja novog proizvodnog pogona. Za ovu namjenu osigurana su sredstva u iznosu od pet miliona KM.

Posljednji izvještaj Sarajevske berze kazuje da je Pivara Tuzla u prvoj polovini prošle godine ostvarila prihode od 11,7 miliona KM i neto dobit od blizu 1,2 miliona KM, a upošljavala je 214 radnika.