Novi motor razvoja BiH: Predstavljene investicije dijaspore u kreativni sektor

Novi motor razvoja BiH: Predstavljene investicije dijaspore u kreativni sektor
27
R. D.
24.10.2019. u 22:54
11
komentara
27

dijeljenja
Novi motor razvoja BiH: Predstavljene investicije dijaspore u kreativni sektor Foto: R. D./Klix.ba
U Biznis centru bh. dijaspore održana je sesija predstavljanja rezultata te razmjene znanja i iskustava dijaspore pri ulaganju u sektor kreativne industrije.
Sa 25 predstavnika kompanija, obrta i organizacija zainteresovanih za uvezivanje dijaspore u ovom sektoru, događaj je označio samo prvi korak u značajnijem sektorskom uključivanju iseljeništva.

Na DiaWorksu su svoja iskustva prenijeli Edinko Bajramović iz kompanije Poco, koja se bavi dizajnom enterijera iz Zenice. Ova firma je pokrenuta zahvaljujući investiciji dijaspore iz Njemačke.

"Cilj je uvažiti sve struke, raditi s dizajnerima, unijeti nešto novo kad je riječ o dizajnu enterijera te izradi namještaja po mjeri. Zadovoljstvo nam je biti danas tu, i biti dio mreže kompanija koje su spremne podijeliti svoja iskustva i sarađivati", kazao je Bajramović.

Tim kompanije Empress iz Zenice na čelu s direktoricom Mensurom Sušić je predstavio brend u razvoju koji će se fokusirati na dizajn i izradu opreme za vrtlarstvo. Sesija im je osigurala korisne savjete od grafičkih i produkt dizajnera koji su prisustvovali sesiji.

Dino Žuđelović, koji se nakon uspješne karijere u Francuskoj, vratio u domovinu, podijelio je svoja iskustva razvoja brenda i pokretanja posla u proizvodnji namještaja.

Ajna Ključanin je predstavila brend Intuitiva, pokrenut na osnovu ideje i koncepta Sabine i Tahira Bisića u SAD-u.

"Brend nastoji većinu sirovine nabaviti iz BiH, ovdje radimo proizvode, a Intuitiva espadrile su već postale prepoznatljive na našem tržištu, a i među kupcima vani", kazala je Ključanin.

Armin Alijagić i Nedim Jahić iz Biznis centra bh. dijaspore su govorili o mogućnostima podrške, grant programu USAID Projekta "Diaspora Invest" te nastavku rada na sektorskom uvezivanju poslovne dijaspore s lokalnim poduzetnicima, ali i kreativcima iz različitih oblasti.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...