Investicije
6

Novac za svemir: Alphabet tokom 2015. u SpaceX uložio skoro milijardu američkih dolara

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Možda niko nije primijetio, ali tokom 2015. godine kompanija Alphabet je uložila milijardu američkih dolara ili oko 900 miliona eura u firmu SpaceX.

Dakako, riječ je o kompaniji Elona Muska koju su veoma nesebično zajedno podržali Alphabet (bivši Google) i kompanija Fidelity. Ovim su potezo kompanije postale 10-postotni vlasnici SpaceX-a koji je jedan od predvodnika privatnog sektora u utrca ka zvijezdama.

S obzirom da SpaceX, i pored nekoliko katastrofalnih grešaka, ima uspješnost slijetanja raketa od respektabilnih 70 posto, čini se da Alphabet zna šta radi. Njihova odluka da se upuste u avanturu Elona Muska uglavnom je bazirana na Muskovoj želji da kreira komunikacijsku mrežu načinejnu od nekoliko stotina satelita.

Da je budućnost u Zemljinoj orbiti znaju i kompanije Amazon.com, Virgin Group, Facebook i Qualcomm, ali niko se nije usudio da uloži nevjerovatnih 900 miliona eura u kompaniju čija je raketa Falcon, odnosno njena sposobnost slijetanja, još uvijek u fazi testiranja.

SpaceX se već dokazao Falconom i kargo letjelicom Dragon kojom se dostavljaju potrepštine na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Vezani članci