Investicije
0

Nova postrojenja u tuzlanskoj Solani preduvjet za investicije

FENA
Tuzla
Tuzla
Moderno postrojenje za pakiranje, koje je pušteno u rad u tuzlanskoj Solani, jedan je od najvažnijih poteza na ispunjavanju uvjeta koje propisuje EU, kao i preduvjet za nove investicije, rekla je Feni rukovoditeljica Sektora upravljanja kvalitetom u ovoj fabrici Amira Brkić.

Investicija je vrijedna više od 5,5 miliona KM i osigurana je uglavnom vlastitim sredstvima, a jednim dijelom uz pomoć banaka.

Brkić navodi da ovo moderno postrojenje, koje je svečano pušteno u rad 20. septembra, značajno povećava kapacitet kilogramskog pakovanja za domaćinstva, a robotizirani stroj značajno humanizira rad radnika.

Uz to novi strojevi u potpunosti otklanjaju mogućnost onečišćenja.

"Robotizirana mašina je jedna od tehnološki najnaprednijih na svjetskom tržištu i namjenski priozvedena za pakovanje soli, a s aspekta kvaliteta upotpunjava zahtjeve naših kupaca za kvalitetom", pojasnila je Brkić.

Kaže da je staro postrojenje, koje je služilo posljednjih 40 godina, od sada muzejski eksponat. Također, dodala je, nova postrojenja su važna etapa u projektu gradnje nove solane, čija je realizacija u toku.

Industrijska proizvodnja soli počela je u Tuzli prije 128 godina.