Slabija lična potrošnja i investicije
0

Njemačka privreda na rubu stagnacije

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Privreda Njemačke, najveća u Evropi, naglo je usporila u drugom tromjesečju, usljed slabije lične potrošnje i građevinskih investicija.

Sezonski prilagođen bruto-domaći proizvod Njemačke u proteklom je tromjesečju porastao tek 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, kada je bilježio rast od revidiranih 1,3 posto, objavio je danas tamošnji statistički ured, prenose mediji.

Najmanji rast njemačke privrede od prvog tromjesečja 2009. godine dodatno je potaknuo zabrinutost u vezi privredne stagnacije u Evropi, kako strahovanja od širenja dužničke krize smanjuju potrošnju i ulagačke aktivnosti u regiji.

Usporavanje vodeće evropske privrede utjecat će i na druge privrede eurozone, koje u velikoj mjeri izvoze na njemačko tržište.

"Njemački podaci su zasigurno razočaravajući'', izjavio je za Bloomberg ekonomist iz Citigroupa Juergen Michels. ''Sve ukazuje na stagnaciju u eurozoni u drugom tromjesečju", dodao je.

Inače, krajem prošle sedmice je objavljeno da je privreda Francuske u drugom tromjesečju stagnirala, odnosno nije zabilježila rast na kvartalnoj razini, dok su analitičari ipak očekivali blago povećanje.

Nakon objave podataka o njemačkoj privredi naglo su oslabile dionice na evropskim berzama.