Vrtoglave cifre
14

Netflix će 2020. godine na produkciju potrošiti skoro čitav iznos BDP-a BiH

DP
ilustracija: Shutterstock
ilustracija: Shutterstock
Sprema se borba za područje s Disney+ i sličnim industrijskim suparnicima. U prošloj je godini platforma za streaming multimedijalnog sadržaja Netflix investirala 15 milijardi dolara u svoju produkciju, a za 2020. spremaju budžet koji će iznositi 17,3 milijardi dolara.

Usporedbe radi, bruto domaći proizvod BiH u 2018. godini je iznosio 19,78 milijardi dolara.

Povod ovim nezamislivim iznosima jest utrkivanje s drugim streaming platformama koje se spremaju također potrošiti veliku količinu novca na stvaranje sadržaja u sljedećoj godini. Dok će Disney+ investirati bezvrijednu milijardu, Apple TV+ je odvojio 6 milijardi za ovogodišnji budžet, što je otprilike isti iznos koji sprema Amazon. Prate ih HBO Max i NBC Peacock s budžetima od dvije milijarde, dok će Hulu na tu brojku dodati još 500 miliona dolara, izvještava Vice.

Netflix ima jako dobar razlog ulagati u svoje filmove, serije i dokumentarce. Kada su dugometražni filmovi u pitanju, dovoljno govore 24 nominacije za Oscara koje su zaslužili njihovi naslovi, među kojima prednjače Irishman i Marriage Story. Ovaj broj nominacija Netflix čini najzastupljenijim filmskim studijom na 92. dodjeli Oscara.

Koliko Netflixu dobro ide potvrđuje i činjenica da su nedavno potpisali ugovor na nekoliko godina s tvorcima serije Game of Thrones za vrtoglavih 200 miliona dolara.

Dan Salmon s Wall Streeta vjeruje da će do 2028. Netflix na produkciju svojih programa utrošiti oko 26 milijardi dolara, što je BDP zemalja poput Islanda i Hondurasa.