Netflix će 2020. godine na produkciju potrošiti skoro čitav iznos BDP-a BiH

Netflix će 2020. godine na produkciju potrošiti skoro čitav iznos BDP-a BiH
14
D
DP
28.1.2020. u 21:20
40
komentara
14

dijeljenja
Netflix će 2020. godine na produkciju potrošiti skoro čitav iznos BDP-a BiH ilustracija: Shutterstock
Sprema se borba za područje s Disney+ i sličnim industrijskim suparnicima. U prošloj je godini platforma za streaming multimedijalnog sadržaja Netflix investirala 15 milijardi dolara u svoju produkciju, a za 2020. spremaju budžet koji će iznositi 17,3 milijardi dolara.
Usporedbe radi, bruto domaći proizvod BiH u 2018. godini je iznosio 19,78 milijardi dolara.

Povod ovim nezamislivim iznosima jest utrkivanje s drugim streaming platformama koje se spremaju također potrošiti veliku količinu novca na stvaranje sadržaja u sljedećoj godini. Dok će Disney+ investirati bezvrijednu milijardu, Apple TV+ je odvojio 6 milijardi za ovogodišnji budžet, što je otprilike isti iznos koji sprema Amazon. Prate ih HBO Max i NBC Peacock s budžetima od dvije milijarde, dok će Hulu na tu brojku dodati još 500 miliona dolara, izvještava Vice.


Netflix ima jako dobar razlog ulagati u svoje filmove, serije i dokumentarce. Kada su dugometražni filmovi u pitanju, dovoljno govore 24 nominacije za Oscara koje su zaslužili njihovi naslovi, među kojima prednjače Irishman i Marriage Story. Ovaj broj nominacija Netflix čini najzastupljenijim filmskim studijom na 92. dodjeli Oscara.


Koliko Netflixu dobro ide potvrđuje i činjenica da su nedavno potpisali ugovor na nekoliko godina s tvorcima serije Game of Thrones za vrtoglavih 200 miliona dolara.


Dan Salmon s Wall Streeta vjeruje da će do 2028. Netflix na produkciju svojih programa utrošiti oko 26 milijardi dolara, što je BDP zemalja poput Islanda i Hondurasa.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...