Investicije
112

Nermin Hubić: UniMa Group u privredu BiH ulaže 30 miliona KM

Klix.ba
Nermin Hubić
Nermin Hubić
Bh. poduzetnik Nermin Hubić kaže da prije 14 godina, kada je osnovao prvu kompaniju, nije mogao ni slutiti da će danas upošljavati stotine radnika i ostvarivati godišnji akumulirani prihod od desetine miliona maraka.

Prvi čovjek UniMa Group i Tahmid Sarajevo pored baznog biznisa finansijsko-poslovnog konsaltinga i vlasništva nad lancem ugostiteljskih objekata UniMa caffe&restauran krenuo je u nove projekte.

"Projekat UniMa express restoran na Ilidži je investicija od 200.000 KM, bit će otvoren u decembru 2014. i upošljavat će 20 ljudi. Nedugo zatim, u februaru sljedeće godine, otvorit ćemo poznatu kultnu sarajevsku slastičarnu 'Olomanku', objekt u koji je uloženo 450.000 KM, a koji će uposliti 40 ljudi, zatim će Ilidža u martu iduće godine dobiti još jedan objekt iz lanca UniMa caffe&restaurant i to ekskluzivnu caffe slastičarnu u koju će biti uloženo 250.000 KM te uposleno 15 novih radnika", kaže Hubić, dodajući da je u tekućoj godini kroz različite projekte investirao 850.000 KM.

Hotel sa pet zvjezdica

Osim uspješnog bavljenja biznisom, Hubić je završio magisterij i postao uspješan poduzetnik i ugostitelj sa veoma ambicioznim planovima.

Hubić kaže da će, pored restorana koji je u sklopu Shopping centra Otoka, u ovom naselju otvoriti reprezentativan objekt na 1.500 kvadratnih metara, u sklopu kojeg će biti pekara sa specifičnim proizvodima, slastičarna, ekspres restoran i kafeterija, odnosno nešto što, kako poručuje Hubić, nije još viđeno na našim prostorima.

"Planirana investicija je 800 000 KM, te upošljavanje 75 novih radnika. Otvorenje objekta trebalo bi da bude u avgustu sljedeće godine. Meni možda i najizazovniji projekt jeste izgradnja hotela sa pet zvjezdica, u vrijednosti od 20 miliona maraka", kaže Hubić.

Na lokaciji budućeg hotela, koji će imati oko 10 hiljada kvadratnih metara funkcionalnog prostora, uz sportske terene, bazene i druge atraktivne sadržaje bit će i ribnjak kao tradicionalno obilježje objekta koji je na tom mjestu bio ranije. Čitav kompleks se prostire na 30 dunuma.

"Percepcija kompanije je da u svakom kvartalu započnemo realizaciju jednog projekta kako bismo imali kontinuitet razvoja", kaže Hubić.

Tvornica peciva i konditorskih proizvoda

Jedna od većih investicija u proizvodnji, koje ovaj uspješni poduzetnik planira uskororealizovati je i otvaranje fabrike za proizvodnju hljeba, peciva, konditorskih proizvoda i pekarskih proizvoda sa dužim rokom trajanja. Tvornica, u koju će prema Hubićevim riječima, biti investirano sedam miliona KM, upošljavat će 200 ljudi.

"Intencija je da se proizvodnim asortimanom nametnemo na domaćem, ali i na tržišta izvan granica BiH", kaže Hubić i dodaje da bi bh. gradovi poput Tuzle, Zenice, Mostara i Visokog uskoro mogli dobiti objekte iz lanca UniMa caffe&restaurant ili kao što je ekskluzivni nargila bar Kaldrma na Baščaršiji.