Snimili smo radove
344

Nazire se kraj izgradnje Devete transverzale koja će promijeniti sliku Sarajeva

B. R.
Nakon višegodišnjih radova, nazire se kraj izgradnje Devete transverzale u Sarajevu kao saobraćajnice kojom će se poboljšati putna komunikacija u cijelom gradu.

Deveta transverzala prolazi kroz Alipašino Polje (ulicom Ive Andrića) i bit će povezana s "visećim" kružnim tokom u Boljakovom Potoku, a čija se izgradnja također privodi kraju. Time će biti omogućena direktna povezanost urbanog područja s autoputem Koridor 5C.

Osim toga, Deveta transverzala je povezana sa saobraćajnicom u ulici Džemala Bijedića, u kojoj se kod preduzeća GRAS također gradi kružni tok. Sve navedene saobraćajnice imaju po dvije trake u oba smjera.

Nadležni očekuju da će se završetkom ovih infrastrukturnih projekata smanjiti saobraćajne gužve, prvenstveno na području naselja Alipašino Polje, Boljakov Potok i Alipašin Most. Osim toga, ovim se dodatno urbanizira ovaj dio Sarajeva, u kojem je prije rata bila industrijska zona. Sada je to prostor koji se sve više koristi za trgovinu i stanovanje.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) je ranije u intervjuu za Klix.ba najavio da je izgledno da će Deveta transverzala u saobraćaj biti puštena u ljeto ove godine. Investitor je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, a najveći izazov u ovom projektu bio je rješavanje imovinsko-pravnih pitanja. Infrastrukturni radovi na ovoj lokaciji su iznosili više od 20 miliona KM.