Investicije
16

Nakon 30 godina nova investicija u RMU Zenica: Široko čelo štitit će rudare

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
U Zenici su danas predstavnici Rudnika mrkog uglja Zenica i poljsko-njemačke kompanije potpisali Ugovor o isporuci širokočelne opreme vrijednosti 19,7 miliona KM što je u posljednjih 30 godina najveća investicija u RMU Zenica.

Ugovor su potpisali direktor RMU Zenica Nisvet Topalović i predsjednik korporacije Becker Warkop Tomasz Budniok. Sa širokim čelom u rudniku Raspotočje osigurat će se veća sigurnost rudara, ali i kontinurani iskopi uglja modernim načinom kopanja.

Topalović je u svome obraćanju medijima kazao kako su od današnjeg potpisivanja ugovora najbitnije tri stvari, sigurnost rudara, povećana proizovdnja te njen kontinuitet.

"Naravno, nama se najviše sviđa što ćemo s ovom investicijom osigurati rudarima siguran rad", dodao je Topalović.

Budniok je istakao kako će se potruditi da ubrzaju isporuku opreme koja bi čim prije trebala biti montirana u pogonima rudnika Raspotočje te dodao da je isporuka opreme u rudniku Kakanj završena dva mjeseca prije od planiranog.

Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizovdnju Elektroprivrede, nakon potpisivanja ugovora je kazao kako će se nakon programa prestruktuiranja naredne godine u tehničkom, finansijskom i ekonomskom smislu zaokružiti priča o rudniku Raspotočje.

Uz to što štiti rudara, širokočelna mašina otvara i nove jamske metre, a nabavka moderne opreme u Raspotočje trebala bi povećati proizvodnju u Raspotočju za oko 20.000 do 50.000 tona uglja.