Najveći trgovac strujom u regionu Vuk Hamović planira gradnju solarne elektrane u BiH

Najveći trgovac strujom u regionu Vuk Hamović planira gradnju solarne elektrane u BiH
17
A. D.
29.1.2020. u 17:27
31
komentara
17

dijeljenja
Najveći trgovac strujom u regionu Vuk Hamović planira gradnju solarne elektrane u BiH Vuk Hamović (Foto: Kompanija EFT)
Vuk Hamović, najveći trgovac električnom energijom u regionu planira da u selu Skrobotno kod Bileće gradi ogromnu solarnu elektranu čije bi se fotonaponske ćelije prostirale na 133 hektara.
Instalisana snaga ovog energetskog postrojenja bit će 60 megavata a procjenjena godišnja proizvodnja 84 gigavat-sata, piše Capital.ba.

Na zahtjev Hamovićevog preduzeća “EFT International Investments Holding Limited” Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 16. januara ove godine donijela Odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije.

“Ovlašteno je Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije RS sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa zakonom”, navodi se u odluci Vlade.

Hamović na području RS-a ima dva preduzeća koja svake godine obrću stotine miliona maraka kroz proizvodnju i izvoz struje.

Jedno je “Rudnik i termoelektrana Stanari” kod Doboja koje je u 2018. godini imalo prihode od 196 miliona maraka i dobit od nepunih 40 miliona KM.

Drugi poslovni subjekat je “EFT Bileća” koja je od međunarodne trgovine strujom u 2018. godini sa samo tri zaposlena inkasirala 91,2 miliona KM, i ostvarila dobit od 166.352 KM.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...