Investicije
0

Najveća američka investicija u regiji: KKR ulaže u telekomunikacijski sektor u BiH

Klix.ba
Globalni investicijski fond Kohlberg Kravis Roberts, sa sjedištem u New Yorku, investira u United Grupu, vodeću telekomunikacijsku kompaniju u Bosni i Hercegovini i regiji jugoistočne Evrope
Henry Kravis
Henry Kravis

Jedan od najvećih investicijskih fondova u svijetu, Kohlberg Kravis Roberts (KKR), investirao je United Group, vodeću telekomunikacijsku kompaniju u Bosni i Hercegovini i regiji jugoistočne Evrope. KKR-ova investicija u telekomukacijski sektor je najveća američka investicija koja se ikada desila u BiH i regiji.

KKR širom svijeta snažno investira u sektor telekomunikacija i medija. Zato je KKR postao glavni partner United Grupe u njenom daljem širenju i razvoju.

U sastavu United Group nalaze se vodeći pay TV operatori u jugoistočnoj Evropi. Ovoj grupaciji pripada i Telemach BiH, vodeći kabl-operator u Bosni i Hercegovini koji pretplatnicima omogućava brojne analogne i digitalne kanale, kao i širokopojasni internet.

Novi 24-satni regionalni informativni kanal N1, koji je osnovan u saradnji sa globalnom TV mrežom CNN, dio je investicije KKR-a u Bosnu I Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje regije.

Osnivač i predsjednik Izvršnog odbora United Group, Dragan Šolak, izjavio je kako su iskustvo i dokazana stručnost KKR-a u oblasti telekomunikacija i medija, kao i globalni resursi koje posjeduje, garant daljeg razvoja United Grupe.

Telekomunikacije su vitalni dio regionalne infrastrukture. One omogućavaju ekonomski razvoj i jačaju komunikaciju među stanovnicima zemalja regije. Partnerstvo KKR-a i United Group podržala je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je zajedno sa KKR-om investirala u United Group.

Henry Kravis, jedan od osnivača američke investicijske grupe Kohlberg Kravis Roberts, kazao je kako je investicija KKR-a u United Group znak povjerenja i ubijeđenosti u razvoj, ne samo kompanije, nego i cijele regije.

“Uzbuđeni smo i sretni što investiramo u Bosnu i Hercegovinu. Tragamo za prilikama za investicije u drugim zemljama regije. Nadamo se da će naša investicija u United Group biti prva od mnogih koje ćemo ostvariti u regiji”, kazao je Kravis.

KKR je osnovan 1976. i u proteklih skoro 40 godina izrastao je u vodeću globalnu investicijsku kompaniju. Upravlja sa skoro 100 milijardi dolara u ime široke grupe međunarodnih investitora.

Investicije KKR-a u pojedinu zemlju ili regiju smatraju se u međunarodnim investicijskim krugovima kao vrlo važan znak povjerenja.

KKR ima urede u 19 država, na pet kontinenata. Fondacija trenutno investira u više od 80 kompanija širom svijeta koje vrijede više od 200 miliona dolara i imaju skoro 800.000 zaposlenih. Više od 20 kompanija u koje investira KKR-a imaju svoje operacije u centralnoj I istočnoj Evropi i upošljavaju 21.000 ljudi. United Group je posljednja evropska kompanija koja se pridružila ekskluzivnom klubu KKR-ovih kompanija.

KKR nastoji stvoriti vrijednost time što donosi operativnu stručnost svojim portfolio kompanijama, kao i putem aktivnog praćenja i kontrole svojih investicija. KKR dopunjuje svoju investicijsku stručnost i jača interakciju s investitorima fonda kroz odnose s klijentima i platformom za velika tržišta. Akcije KKR-a nalaze se na berzi u New Yorku.