Investicije
0

Najuspješnija poslovna godina "Boksita" nakon rata

SRNA
Za Kompaniju "Boksit" iz Milića ova poslovna godina biće najsupješnija poslije rata, a i u 2011. predviđen je značajan rast obima proizvodnje, usluga, investicija i zaposlenosti, izjavio je danas Srni generalni direktor Kompanije Rajko Dukić.

Dukić koji je, prema anketama banjalučkih "Nezavisnih novina", proglašen najsupješnijim privrednikom u BiH tokom 2010. godine, rekao je da priznanje doživljava kao "zahvalnost i nagradu za lični trud, ali i trud saradnika i svih zaposlenih u Kompaniji Boksit".

 On je naveo da je u ovoj godini u nove proizvodne programe investirano oko šest miliona KM, od čega su polovina sredstva Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske (RS). 

"To je važan podatak iz nekoliko razloga. Prvo, što se ta sredstva, dobijena prodajom `Telekoma`, zaista ulažu u privredu, kod nas konkretno u drvopreradu i seperaciju, a drugo, jer se ulaže u ovaj dio RS. Dakle, okrenula se vlast i prema istočnom dijelu koji je ranije objektivno bio zapostavljen. Ja se nadam da će ove investicije da budu izrazito profitabilne", rekao je Dukić. 

Govoreći o poslovanju kompanije, Dukić je naveo da je bilo brojnih investicija i da su startovali poslovi iz oblasti prerade drveta, silikatne hemije i metaloprerade. 

 "Preuzeti su i određeni dodatni poslovi za potrebe zvorničke Fabrike 'Birač', kao što je prevoz rude i mazuta. Izvršene su i pripreme za otvaranje jame 'Podbraćan'", dodao je on. 

Dukić navodi da je tokom ove godine u Kompaniji zaposleno 170 radnika. Ona kaže da broj novozaposlenih mijanja u skladu potrebama "Boksita". 
"Ima jedan broj lica koja primamo tokom godine kada imamo konkretne potrebe, kao što su naprimjer poslovi prevoza ili poslovi građevinarstva. Ti ljudi prave vrlo kratku pauzu u toku zimskog perioda i uglavnom im se to plaća ili narađuju, tako da i o njima možemo da govorimo kao o licima koja su na neki način u stalnom radnom odnosu", objasnio je Dukić.

Generalni direktor milićke Kompanije naveo je da je pripremljen plan poslovanja za 2011. godinu, koji će biti zvanično usvojen 16. decembra na sjednici Upravnog odbora, i biće nastavak onoga što je rađeno u toku ove godine, a predviđen je značajan rast obima proizvodnje, usluga, investicija i zaposlenosti.