{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najavljena izgradnja male hidroelektrane "Medna"

F
1.9.2014. u 15:57
89
33
Najavljena izgradnja male hidroelektrane "Medna"
89
Najavljena izgradnja male hidroelektrane "Medna"
Polaganje temeljca za izgradnju male hidroelektrane "Medna", u općinama Mrkonjić-Grad i Ribnjak, bit će obavljeno 4. septembra u mjestu Donji Vrbljani.
Investitori izgradnje hidroelektrane su kompanija Interenergo iz Ljubljane i austrijska energetska grupa Kelag, koja je vlasnik kompanije Interenergo.

Vlada Republike Srpske je dala dozvolu za rad objekta do 2041. kompaniji LSB Elektrane d.o.o., koja je u 100 postotnom vlasništvu Interenergo d.o.o. Ljubljana.

Elektrana će proizvoditi 21 gigavat sati električne energije, što je dovoljno za snabdijevanje električnom energijom više od 6.000 domaćinstava.

Investicija za izgradnju MHE Medna će iznositi 20 miliona eura. Investitori su u projekt do sada uložili milion eura za otkup zemljišta, pripremu projekata i pripremne radove, koje su obavile lokalne građevinske kompanije.

Hidroelektranu će graditi građevinska firma Entea iz BiH s podizvođačima, koji će bit lokalne građevinske firme. Izgradnja automatizovane male hidroelektrane s 2,7 km tunela trajat će dvije godine.

Polaganje temeljca obavit će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor kompanije Interenergo Anton Papež.

Otvaranju gradilišta će, kako je danas najavljeno, prisustvovati i predstavnici investitora, Vlade Republike Srpske, lokalne zajednice, te predsjednik Komisije za koncesije Predrag Aškrabić, direktorica Elektrokrajine Seka Kuzmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: