Otvorenje 2021. godine
378

Na Majevici se gradi rekreacioni centar vrijedan 2,2 miliona KM

A. K.
Budući izgled kompleksa (Foto: Turistička zajednica Srebrenika)
Budući izgled kompleksa (Foto: Turistička zajednica Srebrenika)
Na mjestu nekadašnje deponije smeća na planini Majevici trenutno je u toku izgradnja sportsko-rekreacionog centra. Sada se realizira druga faza projekta, a otvaranje kompleksa je planirano za juni iduće godine.

Na lokalitetu planine Majevice, zapušteni prostor nekadašnjih vojnih objekata na Okresanici predviđen je za sportsko-rekreacioni centar. Realizacija projekta se odvija u četiri faze, a vrijednost cjelokupnog kompleksa je okvirno 2.200.000 KM

"Temeljem strategije razvoja turizma na području Srebrenika prepoznali smo ogromne mogućnosti iskorištenja potencijala planine Majevice. Na sjednici Turističkog vijeća smo odlučili da na zapuštenom lokalitetu kasarne Barake uradimo projekt sportsko-rekreacionog centra", kazao je za Klix.ba gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

Trenutni radovi (Foto: Turistička zajednica Srebrenika)
Trenutni radovi (Foto: Turistička zajednica Srebrenika)

Trenutno je u toku realizacija druge faze projekta, a Omerović ističe da je dosad u prvom dijelu izrađen pristupni put s pratećim saobraćajnicama, formirana je kanalizaciona mreža, sprovedena je električna energija i rasvjeta, kao i kompleks dječijih igraonica.

"Kroz drugu fazu ovih dana radimo na izgradnji zatvorenog objekta, odnosno restorana, kako bi se gosti na jednom mjestu mogli odmoriti i opskrbiti hranom", dodao je Omerović.

Također, kompleks će sačinjavati park i sportski tereni. Za prvu fazu izdvojeno je 200.000 KM, druga košta 800.000 KM, dok se vrijednost treće i četvrte procjenjuje na 1.200.000 maraka.

"Za ovaj projekt koristimo različite izvore finansiranja, a prvenstveno polazimo od gradskog budžeta i Vijeća gradske turističke zajednice. Također, koristimo sve izvore finasiranja viših nivoa, međunarodnih institucija te Turističke zajednice TK. Ovaj projekt uspješnim i sveobuhvatnim čini i sve veći broj društveno odgovornih pravnih osoba koje ga svojim angažmanom u znatnom podržavaju", dodao je Omerović.

Trenutni radovi (Foto: Turistička zajednica Srebrenika)
Trenutni radovi (Foto: Turistička zajednica Srebrenika)

Kako bi se na najbolji mogući način iskoristili prirodni potencijali, u Srebreniku je prošle godine osnovana i Gradska turistička zajednica koja je dosad realizirala nekoliko projekata. Jedan od njih je i izgradnja spomenutog kompleksa.

Boravak u ovom kompleksu nudit će i mogućnost posjećivanja obližnjeg planinarskog doma, etno bašte, ali i starog grada Srebrenika.