Projekt adaptacije
372

Morića han na Baščaršiji dobija luksuzni hotel vrijednosti 6,5 miliona KM

Piše: A. B.
Projekt adaptacije Morića hana (Foto: H. M./Klix.ba)
(Foto: N. G./Klix.ba)
Morića han je jedan od četiri hana na Baščaršiji i oni su oduvijek činili njeno jezgro. Nekoliko puta je obnavljan i uvijek u originalnom obliku, a na otvorenju današnje manifestacije Dani Vakufa predstavljen je projekt adaptacije Morića hana i potpisan protokol između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske, koji je ozvaničio taj proces.

Morića han je sagrađen 1551. godine i mnogo puta je gorio, kao i drugi objekti u Sarajevu, ali je iznova obnavljan. Posljednji put je obnovljen 1974. godine u sadašnjem izgledu i gornji spratovi su oduvijek bili namijenjeni za dućane i mini bazare koji su ličili na one u Gazi Husrev-begovom bezistanu, međutim, kako nam je rekao Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, to nikada nije u potpunosti zaživjelo.

"Ono što je dobro jeste da je gore razvedena voda u sve te sobe i prostorije, što nama olakšava ovu ideju koju želimo realizovati. Mi želimo revitalizaciju, adaptaciju i u nekom dijelu rekonstrukciju. Želimo vratiti osnovnu ulogu Morića hana, kao i svih drugih hanova, na zahtjev Gazi Husrev-begovog vakufa u čijem je on posjedu", ispričao je Zajimović.

On je pojasnio da su se u gornjem dijelu Morića hana obično nalazile sobe u kojima su mogli prenoćiti putnici namjernici, a u današnjem vremenu riječ je o gostima i turistima. Dodao je da je upravo to ono što se želi postići njegovom revitalizacijom, a za to je ideja rođena prije nešto više od godinu.

"U Morića hanu se u donjem dijelu nalazi i poslovni dio, međutim, gornji sprat je za nas od posebnog interesa zato što Baščaršiji prema sadašnjoj turističkoj ponudi još nedostaje hotelskog prostora bez obzira na to što je tu u posljednje vrijeme izgrađeno nekoliko hotela. Ipak to je još nedovoljno, a opet s druge strane nedostaje joj hotelskog smještaja i prostora visokog kvaliteta", kazao je.

Vakufska direkcija IZ u BiH je na zahtjev Gazi Husrev-begovog vakufa osigurala sredstva za revitalizaciju Morića hana, a riječ je o vrijednosti od blizu 6,5 miliona maraka.

"Revitalizaciju će finansirati naši partneri iz Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Na spratu postoji prostor za otprilike 32 hotelske sobe visokog kapaciteta, a te prostorije nam omogućavaju da napravimo i nekoliko predsjedničkih apartmana, a ne samo komotne sobe za dobrog bogatog turistu. Prema dosadašnjim analizama, naša je pretpostavka da bi turisti koje privlači Baščaršija upravo željeli tu odmoriti, a kada se realizuje ovaj projekt planiramo isto učiniti i s Kolobara hanom", istakao je.

Iz Generalne direkcije vakufa Republike Turske su naveli da osim revitalitzacije Morića hana u BiH realizuju trenutno 15 projekata od kojih će i Turska i naša država imati obostranu korist.

"Ove godine se završava nekoliko projekata najznačajnija je dogradnja dlžamije Aladža u Foči, završili smo i tendersku dokumentaciju za izgradnju centralne upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu. Sutra ćemo postaviti kamen temeljac za izgradnju tržnog centra u Sanskom Mostu", rekli su.

Zajimović je rekao da trenutno stanje Morića hana nije reprezentativno, kao i to da trenutni ugostiteljski objekt nije dovoljno posjećen. Revitalizacijom ga žele učiniti atraktivnim s mnogo zelenila i osvijetljenog prostora.

"Kada je riječ o našim zakupcima koje je možda ova ideja iznenadila, oni će imati pravo prečeg zakupa, dakle, prvo će se njima ponuditi i oni će biti obaviješteni da imaju vremena da se oni pobrinu za sebe i svoje radnje", dodao je.

Nakon potpisivanja ovog protokola, bit će potrebno još najmanje šest mjeseci za izradu glavnog projekta, kao i za dobijanje svih potrebnih dozvola od komisija od državnog do općinskog nivoa. Očekuje se da bi svi potrebni radovi trebali početi krajem ove godine.

"Ono što se također treba ispoštovati jesu zakoni i mjere zaštite s obzirom na to da je Morića han nacionalni spomenik i zaštitit ćemo ga u skladu s tim što će također utjecati na cijenu, jer žeimo da taj objekt kvalitetno izgradimo i kada ugleda svjetlo dana bit će jedan od najprivlačnijih u Sarajevu. Mi se nadamo da ćemo uspjeti i da će javnost ovo prihvatiti kao jedan od projekata koji će Baščaršiji vratiti onaj duh koji je ona imala, a centralni objekt pored onih vjerskih bio je Morića han pa onda svi drugi", zaključio je Zajimović.